Командант естонске војске позвао да се повећа потрошња на одбрану како би се супротставили дугорочном „руском нападу“

23-01-2021 11:24:08 | | фото: © CC0 / SHAPE NATO / Exercise Siil/ vostok.rs |

"Русија остаје највећа претња"


Естонија треба да повећа своју одбрамбену потрошњу на 6,5% БДП-а како би се супротставила дугорочном "руском нападу", али такав пораст је мало вероватан, рекао је командант естонске војске генерал Мартин Херем.

Према његовим речима, "Русија остаје највећа претња".

"Источни сусед је показао да је под повољним условима спреман да употреби војну силу за постизање својих циљева, на пример у Грузији и Украјини, и јасно је да је руско наоружање несразмерно велико. Стога би Естонија требало да повећа одбрамбену потрошњу на 6,5% БДП-а, иако је то мало вероватно“, рекао је Херем.

Херем је приметио да ће за "одбијање војног напада" у Естонији бити потребна артиљерија великог домета, систем ПВО средњег домета, поморски одбрамбени систем и додатних шест бригада копнених одбрамбених снага.

Сада је, према Херему, најважније одржати борбену готовост постојећих јединица.

Саопштења о „руској претњи“ периодично дају западни политичари, најчешће из балтичких земаља и Пољске. У исто време, Москва је више пута нагласила да Русија никада неће напасти ниједну од земаља НАТО-а. Према речима министра спољних послова Сергеја Лаврова, НАТО је добро свестан да Москва не планира да напада никога, већ да НАТО једноставно користи изговор да распореди још опреме и батаљона у близини руских граница. Поред тога, Русија је више пута негирала оптужбе за покушаје утицаја на изборе у различитим земљама, а прес-секретар руског председника Дмитриј Песков назвао их је „апсолутно неоснованим“.