Немачка влада „примила к знању“ резолуцију Европског парламента у којој се тражи прекид изградње гасовода „Северни ток 2“

23-01-2021 10:29:09 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Немачка влада је примила к знању резолуцију Европског парламента у којој се тражи "хитан прекид изградње" гасовода „Северни ток 2“ због хапшења руског блогера Алексеја Наваљног у Русији, изјавио је представник немачке владе Штефен Зајберт.


Он је подсетио да се канцеларка Ангела Меркел већ изјаснила на тему гасовода критикујући америчке санкције против пројекта који она подржава.

„Немачка канцеларка Ангела Меркел је јуче дала своје мишљење на ту тему, ја немам шта да додам. Решење Европског парламента смо примили к знању“, рекао је Зајберт.

Меркелова је на прес конференцији изјавила да се њена позиција на тему „Северног тока 2“ није променила. Она је поново рекла да су америчке санкције против овог пројекта непримерене, али је и изразила спремност да преговара са новом америчком администрацијом на тему гасовода.

Чланови Европског парламента су јуче усвојили резолуцију поводом хапшења Наваљног, у којој се тражи од Европске уније да „по хитно поступку заустави пројекат 'Северни ток 2' и да „значајно појача“ рестриктивне мере против Русије.