РТ: Срећан сам што могу примити руску вакцину и побећи из овог „затвора“, каже Кустурица за РТ

22-01-2021 05:09:46 | | фото: © RT/ vostok.rs |

РТ: Срећан сам што могу примити руску вакцину и побећи из овог ‘затвора’, каже Кустурица за РТ


Познати србски филмски режисер Емир Кустурица једва чека да добије вакцину против коронавируса, по могућности руску и да се престане бити толико забринути у савладавању болести
, рекао је за РТ.

Као и многи други, и 66-годишњи филмски аутор открио је да се његов живот значајно променио због пандемије. Раније редовни путник због свог посла и славе, сада проводи много времена у својој сеоској кући, ограничавајући спољне контакте што је више могуће како би избегао заразу.


„Први пут боравим овде дуже време. И морам вам рећи, понекад се осећам као да сам у затвору“, рекао је Кустурица, говорећи из Мећавника, етно-села које је изградио као сценографију за своју филм „Живот је чудо“ из 2004. године.


Изолација наноси „веома штетне последице по људску психологију“, приметио је Кустурица.


Режисер је рекао да је одушевљен доступношћу вакцина против коронавируса.

„Будимо срећни што можемо да се постројимо и добијемо вакцину и да можемо да се дружимо“, рекао је он, додајући да лично више преферира вакцину "Спутник В" руске производње.


Његови пријатељи научници рекли су му да се руска формула заснива на конзервативној технологији, тестираној временом, за разлику од неких других, рекао је Кустурица, објашњавајући свој избор. Србија је једна од неколико земаља која користи "Спутњик V" за имунизацију својих грађана.

Пожалио се да је вакцинација постала политизована, као и многи други аспекти живота. Борба против пандемије могла је да буде обједињавајући тренутак за човечанство, али уместо тога постала је оно што је шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус недавно назвао неизбежним „катастрофалним моралним неуспехом“. Кустурица је додао да се нада да ће Русија гурнути свет у супротном смеру.

Извор:Восток/РТ