РТ: Кина се спрема да повуче „дипломатски пуч“ ударом на највећи светски споразум о слободној трговини

13-11-2020 11:11:32 | | фото: © AFP / STR / RT/ vostok.rs |


Петнаест азијско-пацифичких држава, укључујући Кину и Јапан, планирају да овог викенда потпишу највећи споразум о слободној трговини на свету. ФТА ће смањити царине, ојачати ланце снабдевања заједничким правилима порекла и кодификовати нова правила е-трговине.

Очекује се да ће Регионално свеобухватно економско партнерство (РЦЕП) бити објављено на самиту Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН), чији је домаћин Вијетнам. Укључиће десет држава чланица блока АСЕАН - Брунеј, Камбоџа, Индонезија, Лаос, Малезија, Мјанмар, Филипини, Сингапур, Тајланд и Вијетнам - као и њихови трговински партнери Аустралија, Кина, Јапан, Нови Зеланд и Јужна Кореја.


Тако ће нови економски блок представљати око трећину светског бруто домаћег производа и становништва.


То ће постати први споразум о слободној трговини који је икада обухватио Кину, Јапан и Јужну Кореју - прву, другу и четврту азијску економију у Азији. Један од првобитних партнера, Индија, саопштила је прошлог новембра да неће учествовати у преговорима због забринутости да ће отварање његовог тржишта довести до раста трговинског дефицита са Кином.

Малезијски министар трговине Азмин Али, који је рекао новинарима да ће споразум бити потписан у недељу, назвао га је врхунцем „осам година преговора са крвљу, знојем и сузама“.


Први пут предложен 2011. године, РЦЕП ће елиминисати чак 90 одсто царина на увоз између земаља потписница у року од 20 година, а споразум ће ступити на снагу почетком следеће године. Такође ће успоставити заједничка правила за е-трговину, трговину и интелектуалну својину.


„Кина је повукла дипломатски пуч повлачећи РЦЕП преко црте“, рекао је Схаун Роацхе, главни азијско-пацифички економиста у С&П Глобал Ратингс, за Блоомберг. „Иако је РЦЕП плитак, барем у поређењу са ТЕ, широк је и покрива многе економије и добра, а то је реткост у ова протекционистичка времена
.

"Кина је повукла дипломатски пуч извлачећи РЦЕП преко црте”, рекао је Шаун Роач, главни азијско-пацифички економиста у С&П Глобал рејтингс, за Блумберг. „Иако је РЦЕП плитак, барем у поређењу са Транс-пацифичким партнерством, он је широк и покрива многе економије и добра, а то је реткост у ова протекционистичка времена.“

Извор:Восток/РТ