„Гаспром“: Одлука пољске антимонополске агенције противзаконита

08-10-2020 08:40:20 | | фото: © РИА Новости / Сергей Аверин/ vostok.rs |


„Гаспром“ се не слаже са одлуком пољске антимонополске агенције у погледу пројекта „Северни ток 2“ и њеном одлуком да казни компанију, те ће обавезно искористити своје право на жалбу, наводи се у саопштењу "Гаспрома".

„'Гаспром се не слаже са ставом те агенције и њеном одлуком донетом 6. октобра 2020. године да компанији изрекне новчану казну у износу од око 6,467 милијарди евра“, наведено је у саопштењу компаније.

Према саопштењу концерна, пољска агенција њега и европске партнере „Северног тока 2“ оптужује да се нису договорили са пољским властима о оснивању заједничког предузећа за реализацију пројекта.

„Заправо, пројекат није реализовало заједничко предузеће, већ ћерка-компанија 'Гаспрома' уз коришћење кредита за финансирање“, додаје се у саопштењу.

„Гаспром“ је додао да је одлука пољске антимонополске агенције противзаконита, а да висина новчане казне без преседана говори о жељи да се на сваки начин осујети реализација пројекта „Северни ток 2“.

„'Гаспром' ће сигурно искористити своје право жалбе на одлуку, јер није прекршио антимонополско законодавство Републике Пољске. Приликом жалбе на одлуку агенције, она се не може извршити док одговарајућа судска одлука не ступи на снагу “, закључила је компанија.