Нова руска протеза за руку враћа осећај додира

26-09-2020 08:00:18 | | фото: © Ростех / Russia beyond/ vostok.rs |


Руски холдинг „Швабе“ (по оснивачу фирме Фјодору Борисовичу Швабе) заједно са компанијом „Моторика“ је овог лета направио прву серију нове протезе за руку која показује висок резултат у осећају на врховима прстију, пише Russia beyond.

Нове протезе не само да маскирају физички недостатак, већ постају замена за изгубљени део тела. На испитивањима протезе су показале високе резултате у осећају на врховима прстију, брзини и броју хватова, као и различитим позицијама шаке, напону и буци коју остварује.


Протезе су већ пуштене у продајни оптицај у Русији, док је Индија поручила велику партију. Производња је организована у Волгодско оптичко-механичком заводу холдинга „Швабе“, док се тестирање протеза врши у дијагностичком центру „Моторика“ на територији „Сколкова“.

Специјалисти погона „Вологда“ састављају механички део протезе и унутрашњи скелет шаке, који се састоји од погона, система зупчаних точкова, металног оквира и металних прстију, који се покрећу помоћу посебног електромотора. Даље, електронске компоненте инсталира „Моторика“.

Сваке године се у Русији јавља потреба за 40 хиљада нових протеза.