Изборск, тврђава која је спасла Русију

20-09-2020 09:28:27 | | фото: © Strokin.ru (CC BY 3.0) / Russia beyond/ vostok.rs |


Данас је то мало село у Псковској области, а некада је био важан стратешки град Старе Русије, који је више пута одбијао нападе различитих непријатеља и освајача, пишеRussia beyond.

Са градом Изборском на западу Русије практично почиње историја руске државе. Према легенди, 862. године разједињени руски кнежеви позвали су Варјаге да владају над њима. У руску земљу су стигла три викинга: Рјурик, који је стао на чело снажне Новгородске кнежевине, као и његова млађа браћа: Синеус је узео Белозјорск, а Трувор Изборск. Међутим, Трувор је умро пет година касније (његов гроб је сачуван до наших дана).

Од 13. века град су редовно нападали витешки редови против којих је Русија ратовала. Зато је 1330. године овде подигнута моћна тврђава. Током једног века она је издржала осам озбиљних опсада Ливонског витешког реда, од којих је најдужа трајала 18 дана. Витезови Ливонског реда прозвали су Изборск „гвоздени градˮ. Његове зидине, наиме, нису могли да пробију чак ни опсадни овнови. Ретко ко је успевао да освоји ову тврђаву. Један од оних којима је то пошло за руком био је пољско-литвански краљ Стефан Батори уXVI веку.

Када је ПетарIосновао Санкт Петербург, Изборск је, као и Псков, изгубио на значају. Оба ова града тада су постала провинцијска, запостављена насеља. За време Другог светског рата град и тврђаву окупирала је немачка војска.

Данас је ова тврђава популарно туристичко место и место ходочашћа за православне вернике. Недалеко се налазе Словенски извори, који се сматрају светим. Они избијају директно из падине једног брега и утичу у језеро по којем пливају лабудови. Верници овамо долазе по свету воду. У тврђави се налази и јединствена Никољска црква изXIV века, а недалеко, поред Труворовог гроба, је црква Николаја Чудотворца на Градишту из XVII века.

Александра Гузева, Russia beyond,