РТ: Трамп каже да је желео да убије Асада, те окривио бившег министра одбране јер га је спречио

15-09-2020 04:42:39 | | фото: © REUTERS/Jonathan Ernst; SANA/Handout via REUTERS / |


Амерички председник Доналд Трамп је саопштио да је 2017. хтео да "смакне" сиријског председника Башара Асада, али да га је одвратио тадашњи министар одбране Џејмс Матис, након што се раније расправљало о негирању атентата.

„Радије бих га смакнуо [Асада]“, рекао је Трамп, инсистирајући да је „све сам припремио“, али да „Матис то није желео“.


Признање негира Трампе тврдње из 2018. током прес конференције у Белој кући када је саопштено на сугестију о убиству Асада „никада није ни разговарало“. Новинар Боб Вудвард навео је у својој књизи "Страх" из 2018. године да је Трампа сврбело убиство сиријског лидера након наводног напада хемијским оружјем 2017. године - тврдњу коју је Трамп прогласио „тоталном фикцијом“.


Међутим, током интервјуа за Фокс & Френдс, Трамп је рекао да је Матис био тај који га је спречио, назвавши генерала 'Бесног пса' „високо прецењеним“, иако је саошптио да се не каје што Асада није убио.

"Могао бих живим у сваком случају са [атентатом]. Али имао сам прилику да га смакнем да сам желео, али Матис је био против."


„Маттис је био против већине тих ствари“, додао је Трамп.

Трамп је даље окривио Матиса за „необављање посла у Сирији или Ираку у односу на `Исламску државу`“, тврдећи да су САД „елиминисале 100 посто `Исламске државе`“, као и лидера терористичке групе Абу Бакр ал Багдадија, али тек након што је Трамп „отпустио“ генерала.


Такође се осврнуо на иранског генерала Касема Сулејманија упоређујући га са терористичком групом, те га називајући „највећим од свих“, хвалећи се својим атентатом на њега ваздушним нападом беспилотних летелица. Иако је убиство Багдадија било широко хваљено, убиство Сулејманија, команданта иранских елитних снага Кудс, међународно је осуђено због потенцијала за даљу дестабилизацију Блиског истока.

Матис је гласно напустио место Трамповог министра одбране у децембру 2018. године, тврдећи у оставци да је напустио функцију у знак протеста због Трампових напора да се повуче из Сирије и испуни своје предизборно обећање да ће окончати блискоисточне сукобе које су покренули његови претходници.

Упркос тврдњама своје кампање о окончању бескрајних ратова, Трамп је држао до усијања блискоисточну мочвару САД-а, преплавивши Персијски залив техником и особљем које би требало да се супротстави иранској „претњи“. Раније ове недеље, Техеран је оптужен за заверу за убиство америчког дипломате, наводно у знак одмазде за убиство Сулејманија пре осам месеци - оптужбу коју је иранска влада глатко одбацила.

Извор:Восток/РТ