„`Северни ток 2` се не заснива на политичким споразумима између земаља, већ на милијардама уложених шест водећих енергетских компанија“

15-09-2020 08:42:30 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


„Северни ток 2“ није заснован на политичким споразумима између земаља, већ на милијардама инвестиција шест водећих енергетских компанија, наводи се у саопштењу за РИА Новости оператора пројекта "Северни ток 2".


"Северни ток 2 се не заснива на политичким споразумима између земаља, већ на милијардама уложених шест водећих енергетских компанија, од којих пет представљају земље ЕУ“, наводи се у саопштењу, подсећајући да се пројекат спроводи у строгом складу са националним и међународним правом и да је добио сва потребна одобрења од владиних агенција из пет земаља.


Раније је данска премијерка Мете Фредриксен позвала на почетак нове расправе о изградњи гасовода "Северни ток 2" након ситуације са Алексејем Наваљним, известила је данска телевизијска и радио корпорација ДР.


Данска енергетска агенција је у јулу 2019. издала дозволу за изградњу гасовода. У понедељак је регулатор саопштио за РИА Новости да неће повући дозволу за "Северни ток 2" због политике, те да је његов задатак само да осигура да компаније испуњавају услове под којима је дозвола добила.