РТ: Трамп запретио Ирану нападом „1000 пута јачим“ након што је Техеран осудио анонимни извештај као „пропаганду“

15-09-2020 08:16:17 | | фото: © Jonathan Ernst / Reuters / RT/ vostok.rs |


Амерички председник Доналд Трамп упозорио је да би ирански напад на америчко особље изазвао масовни одговор, позивајући се на извештај анонимног извора у којем се тврди да се земља жели осветити за убиство генерала Сулејманија.

„Према извештајима штампе, Иран можда планира атентат или други напад на Сједињене Државе у знак одмазде за убиство терористичког лидера Сулејманија, које је извршено због његовог планирања напада, убиства америчких снага и смрти и патњи узрокованих током толико година“, написао је Трамп на Твитер налогу.

"Сваки напад Ирана у било ком облику на Сједињене Државе дочекаће напад на Иран који ће бити 1.000 пута јачи!"


Коментар долази мање од 24 сата након што је објављена прича у Политикуу којој се тврди да је Исламска република "одмерила" одмазду за атентат на Касема Сулејманија, раније команданта иранских елитних снага Кудс, кога су у јануару у нападу дронова убиле САД у близини међународног аеродрома у Багдаду. У чланку се позива на неименоване званичнике америчке владе, а Техеран је у међувремену одбацио ту тврдњу. Портпарол Министарства спољних послова Ирана Саид Хатибадех је позвао Вашингтон да „престане прибегавати излизаним и истрошеним методама антииранске пропаганде на међународној сцени".

Осуђујући Трампову администрацију као „насилнички режим“ који је извео „десетине завера за атентат“, Хатибадех је инсистирао да је Техеран, за разлику од САД, увек деловао као „одговоран члан међународне заједнице“.

Иран је раније ове године у више наврата осудио атентат на Сулејманија у којем је такође погинуо командант ирачке милиције, сматрајући то терористичким чином и покрећући ракетне ударе на две ирачке базе у којима су се налазиле америчке снаге, што је био најдиректнији одговор земље до данас. Контранапад није резултирао смртним исходом, иако је ранио преко 100 америчких војника, којима је касније дијагностификована трауматична повреда мозга.

Извор:Восток/РТ