Системи за војну намену моћи ће да се користе за лансирања ракете „Сојуз 2.1б“

13-09-2020 08:28:11 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Влада Русије је одобрила употребу војне инфраструктуре за лансирање космичког система „Гоњец М“ у орбиту, наводи се у саопштењу.

„Системи за војну намену моћи ће да се користе за наредна лансирања ракете-носача ‘Сојуз 2.1б’ са космодрома ‘Плесецк’. Ову наредбу потписао је премијер Михаил Мишустин“, наводи се у саопштењу.

Ради се о планираном лансирању система ‘Гоњец М’ у орбиту, који обезбеђује везе ван подручја покривености мобилних оператера. Такође, као корисни терет биће лансирано неколико сателита које су направили руски универзитети, као и свемирски модули из Финске, Сједињених Америчких Држава, Канаде, Литваније, Уједињених Арапских Емирата и Немачке. Међу њима су уређаји за тестирање ИоТ технологија, истраживање свемира и идентификацију цивилних бродова.


У сопштењу се напомиње се да ће ова одлука омогућити да се индустрији привуку додатна ванбуџетска средстава, као и да се ојачају позиције Русије на глобалном тржишту свемирских услуга.

Раније је саопштено да је за 28. септембар и у новембру-децембру 2020. године планирано да се први пут лансира шест сателита „Гоњец М“ на две ракете-носача „Сојуз 2.1б“ са потисним ракетним блоковима „Фрегат“ са космодрома „Плесецк“. Пре тога, он је лансиран ракетама „Рокот“. Планира се да се убудуће ови системи лансирају са космодрома „Восточни“.