Гасовод „Турски ток“ из Србије иде даље према Мађарској

27-06-2020 11:33:12 | | фото: © РИА Новости / Виталий Тимкив/ vostok.rs |


Мађарски оператер ГТС (ФГСЗ) је саопштио да је донета инвестициона одлука за изградњу гасовода из Србије, кроз који ће гас из Турског тока ићи у Мађарску.

"ФГСЗ овим обавештава учеснике на тржишту да је мађарски регулатор за енергетику и комуналне услуге (МЕКХ) у својој одлуци од 19. јуна 2020. одобрио предлог десетогодишњег плана развоја, укључујући изградњу новог србско-мађарског гасовода са капацитетом од шест милијарди кубних метара годишње “, наводи се у саопштењу компаније.


Нови гасовод требало би да буде пуштен у рад пре 1. октобра 2021. године.


Руски амбасадор у Будимпешти, Владимир Сергејев, изјавио је раније за РИА Новости да су прве испоруке гаса из "Турског тока" у Мађарску биле планиране за крај 2021 - почетак 2022. Што се тиче Србије, амбасадор ове земље у Русији Мирослав Лазански рекао је у уторак за РИА Новости да би Београд могао да прими први гас из Турског тока до краја ове године.


Гасовод Турски ток пуштен је у рад почетком јануара. Састоји се од два крака капацитета 15,75 милијарди кубних метара. Први је намењен снабдевању руским гасом турских потрошача, а други за снабдевање земаља јужне и југоисточне Европе.