Русија отвара границе за одлазак у иностранство ради посла, школовања и лечења

13-06-2020 10:25:31 | | фото: © Александр Крјажев/Sputnik/ vostok.rs |

Руси ће моћи да путују у иностранство ради лечења, посла, школовања, бриге о родбини, рекао је премијер Михаил Мишустин на седници председништва координационог савета за бробу против новог вируса корона.


Странци ће, такође, имати могућност уласка у Русију из здравствених разлога, додао је он. Одговарајући укази већ су потписани.

Како је Мишустин навео побољшање ситуације у вези са ширењем вирусне инфекције Ковид-19 омогућило је да се преиспитају ограничења око уласка и изласка из земље, уведена у марту, преноси Russia beyond.

„За многе људе врло је важно да у овом тренутку буду у нашој земљи, како би, рецимо помогли болесној родбини. Други, напротив, имају јаке разлоге за одлазак из земље”, рекао је Мишустин.

Премијер је истакао да је влади стиже велики број обраћања у вези са насталом ситуацијом и да је одлучено да се измене раније уведена ограничења.

Русија је затворила своје границе пошто је Светска здравствена организација објавила пандемију новог вируса корона. У овом тренутку регистровано је 476 658 случајева заразе Ковид-19, преко 230 хиљада људи је оздравило, док је 5971 особа изгубила животну битку. По мишљењу стручњака врхунац заразе је прошао, власти постепено укидају раније уведена ограничења.