Прва пловећа нуклеарна електрана на свету „Академик Ломоносов“ званично почела са радом

22-05-2020 06:46:17 | | фото: © Александр Рюмин / ТАСС/ vostok.rs |

Историјски догађај за светску индустрију нуклеарне енергије


У светској индустрији нуклеарне енергије догодио се историјски догађај - прва плутајућа нуклеарна електрана "Академик Ломоносов" пуштена је у комерцијалну употребу у Русији, саопштила је прес служба концерна "Росенергоатом".

Одговарајућу наредбу потписао је генерални директор "Росенергоатома" Андреј Петров.

"Од данас, пројекат изградње плутајуће нуклеарне електране у граду Певек у Чукотском аутономном округу може се сматрати успешно завршеним. Сада је то једанаеста нуклеарна електрана у руској индустрији и најсевернија у свету", рекао је Петров, преносе РИА Новости.




Основа за потписивање наредбе био је закључак о усаглашености који је комисија Далекоисточног оделења "Ростехнадзора" издала раније "Росенергоатому". Овај документ потврђује да је нуклеарна електрана изграђена у складу са захтевима пројектне документације. Поред тога, "Росприроднадзор" је такође дао позитивно мишљење.

"Ови документи указују на то да је нуклеарна електрана у потпуности у складу са важећим стандардима и правилима, укључујући санитарне и епидемиолошке, еколошке, пожарне, грађевинске захтеве и државне стандарде", каже се у извештају.

Прва плутајућа нуклеарна електрана на свету састоји се од обалне инфраструктуре и пловног агрегата "Академик Ломоносов" који је опремљен са два реактора КЛТ-40С капацитета 35 мегавата сваки. Капацитет снаге је 70 мегавата, а топлотни капацитет 50 гигакалорија на сат.Реактори поседују посебан безбедносни систем који им омогућава да се по потреби искључе, чак и ако посада није присутна или нема напајања.



Прву електричну енергију "Академик Ломоносов" је испоручио изолованој мрежи Чаун-Билибинског енергетског чвора у Чукотском аутономном округу, а од тренутка када је укључена у мрежу, произвела је више од 47,3 милиона киловат-сати. Сада станица обезбеђује 20 процената потреба мреже, а у будућности ће, како се довршавају електране, постати главни извор за снабдевање енергије Чукотке.

Сам брод дугачак је 140 метара и дизајниран је да задовољава високе безбедносне стандарде, односно да било какав судар с другим бродом или стеном, или природна катастрофа не могу оштетити реакторе. Радни век плутајуће електране је 40 година.
Главни задатак електране је да обезбеди далеке индустријске локације, као и плинске и нафтне платформе са електричном енергијом. Једна јединица може произвести довољно енергије и топлоте за град од 100.000 становника.