Изведено опитно гађање из система „Пасарс“ самонавођеном ракетом

22-05-2020 06:40:43 | | фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас опитном гађању пробним ракетама RLN-IC, које су припадници Војнотехничког института извели у рејону Војног комплекса "Пасуљанске ливаде".

Ракета RLN-IC намењена је за трећу фазу модернизације топа ПАСАРС те је и данашње гађање ракетама изведено с модификованог оруђа ПАСАРС ФМ-1, са удаљеног лансирног пулта и нишанског система. Мете су биле осветљавајуће минобацачке мине 120 мм, саопштило је Министарство одбране.



По завршетку гађања в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић упознао је министра одбране са могућностима и развојем ракете RLN-IC 170 за противваздухопловну одбрану малог домета са инфрацрвеном главом за самонавођење (IC). Ова унапређена верзија користи савременију главу за самонавођење, дигиталну електронику управљања, као и бојеву главу нове конфигурације већег калибра. Те компоненте ракете, као и ракетни мотор, развија Војнотехнички институт са својим кооперантима.



Циљ данашњег опитног гађања је тестирање могућности захвата циља припремне и старт секвенце ракете и аеродинамичке конфигурације, провера закона вођења ракете RLN-IC 170 у реалним условима самонавођења гађањем ваздушног циља, као и провера функционалности новоуграђених подсистема ракете.
Данашњем гађању присуствовали су и начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић.