Столтенберг: Русија и даље води агресивну политику, нуклеарно оружје потребно НАТО-у да би заштитио свет и слободу на планети

12-05-2020 09:52:44 | | фото: nato.int/ vostok.rs |


Свет не може бити безбедан ако Русија, Кина и друге земље буду поседовале нуклеарно оружје, али не и НАТО, зато је нуклеарно оружје и потребно НАТО-у, да би заштитио свет и слободу на планети, пише генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у чланку, објављеном у немачком издању „Франкфуртер Алгемајне”.

„Свет у коме Русија, Кина и друге земље поседују нуклеарно наоружање, али не и НАТО, није безбедан свет. Зато су се сви партнери Алијансе договорили да ће НАТО остати нуклеарна Алијанса све док постоји нуклеарно оружје, у циљу гарантованог обезбеђивања мира и слободе”, нагласио је Столтенберг.


Он је још додао да "без мултилатералног споразума о учешћу у нуклеарном програму НАТО-а, највећи део држава може изнова почети да стреми поседовању нуклеарног наоружања и зато је допринос Немачке од кључног значаја".



"Вирус корона представља један од највећих изазова за цео свет од времена Другог светског рата. Међутим, то не значи да су остали проблеми нестали.
На прагу смо најтеже ситуације у сфери безбедности током последњих деценија”, наглашава Столтенберг.

Према његовим речима, "терористичка претња и даље постоји, ауторитарни режими оспоравају демократију, нуклеарно оружје шире се у земљама попут Северне Кореје, а Русија и даље води агресивну политику".

"Истовремено с тим што НАТО разматра свој програм нуклеарног обуздавања као политички инструмент, Русија је последњих година активно инвестирала средства у своју војну моћ, и нарочито, у свој нуклеарни арсенал."

„Она (Русија) је партнерима Алијансе, као што су Данска, Пољска и Румунија, претила нуклеарним нападима. Такође, Русија је обећала да ће поштовати украјинске границе, ако Украјина одустане од сопствене нуклеарне одбране. Међутим, она је насилним путем анексирала део Украјине”, наовид Столтенберг.


Он тврди да, супротно томе, "НАТО путем контроле над наоружањем, разоружања и нераспоређивања наоружања, стреми свету без нуклеарног оружја".

"Алијанса је остварила велики успех у реализацији тог циља. Од окончања хладног рата, НАТО је смањио количину нуклеарног оружја у Европи за отприлике 90 одсто."

„Ми ћемо наставити да и даље подржавамо ефикасно обуздавање, укључујући помоћу наших постојећих нуклеарних капацитета.
Истовремено, Русија је грубо прекршила Споразум о ракетама средњег и кратког домета. Она је распоредила нове нуклеарне ракете средњег домета, које за кратко време могу стићи до европских градова."

„Све чланице Алијансе цене улогу Немачке и њено учешће у нуклеарном програму НАТО. Берлин је од самог почетка ставио на располагање своје авионе, који се могу искористити и за нуклеарне задатке Алијансе”, наглашава Столтенберг.

Према његовим речима, "одговорност НАТО партнера за сигурност сваке чланице Алијансе и даље остаје непоколебљива".

„Наша солидарност је наша снага. Највећа манифестација те солидарности остаје наше нуклеарно обуздавање. НАТО је одбрамбена Алијанса. Смисао нуклеарног наоружања НАТО-а није у провоцирању сукоба, него у подржавању мира и обуздавању агресије. Наша Алијанса стреми свету, слободном од нуклеарног оружја”, уверава Столтенберг.