РТ: ЕУ оставила Италију практично саму да се бори против коронавируса - Фратини

24-03-2020 12:17:13 | | фото: © Reuters / Flavio Lo Scalzo / RT/ vostok.rs |


Почетни одговор ЕУ на масовно избијање коронавируса у Италији био је углавном "неадекватан", док је недостатак европске солидарности отворио врата Русији и Кини, изјавио је бивши италијански министар спољних послова Франко Фратини.

Нови епицентар страшне пандемије, Италија, већ седмицама се бори да заустави ширење Covid-19. Болест је већ убила више од шест хиљада људи у земљи, а преко 60 хиљада људи је заражено.


ЕУ је покушала да свали кривицу на Италију

ЕУ је јасно потценила вирус, оптужујући за избијање коронавируса у Италији недостатке националног здравственог система, изјавио је двоструки министар спољних послова и представник ОЕБС-а. Као резултат тога, Брисел, који проповеда паневропску солидарност, није успео да делује када је та солидарност била потребна у кризи која је на крају захватила цели блок.



"Искрено говорећи, Брисел не ради довољно. У првом тренутку Италија је била практично сама против вируса. Многи су рекли да је то све због италијанских навика, јер Италијани не поштују правила. Одједном су схватили да су све остале земље подједнако погођене."


Ситуација у другим великим државама ЕУ попут Немачке и Француске брзо се погоршала, приморавши их да се сами баве хиљадама заражених на свом тлу.

„Сви су се само фокусирали на ситуацију код куће, пре него што су размишљали и о томе да помогну другима“, рекла је за РТ Андреа Ђианоти, извршни директорк италијанског Института за евроазијске студије.

Недостатак солидарности недавно је примећен и изван блока, србски председник Александар Вучић оценио је европску солидарност као "бајку", хвалећи Пекинг за његову помоћ. Његове примедбе уследиле су пошто је Србија добила пет милиона маски од Кине, које није могла да добије у Европи.

ЕУ сада покушава да „учинити више“ и некако „надокнади“ првобитно лошу реализацију координисаног одговора, изјавио је бивши италијански посланик Дарио Риволта.


Док је Брисел заиста појачао своје напоре, Италија је суспендовала Пакт за стабилност и раст, који између осталог регулише буџетску политику. Фратини је поздравио одлуку да се ослободе руке Риму у смислу потрошње као "веома важно". Али то је дошло тек након што је Европа „схватила да су мере биле неадекватне да се да јединствен одговор“.

Ипак, то није довољно, рекао је Риволта за РТ и додао да за сада нема већих промена. И док је финансијска помоћ потребна, постоје и друге ствари које треба размотрити, попут медицинске помоћи.


"Што се тиче медицинских аспеката, једино што је ЕУ до сада урадила било је постављање баријера између Италије и других земаља."

Огромна подршка у смислу стручности

У једном тренутку су широм света упућени захтеви за помоћ, наводи Ђаннотијева.

„Неке италијанске амбасаде су морале да се обрате локалним властима како би пронашле било какве могућности за помоћ из иностранства, укључујући помоћ у опреми, којој Италија недостаје.“

Русија и Кина су се одазвале.

Москва је укупно припремила девет теретних авиона са хитном помоћи, испоручујући виталну медицинску опрему и залихе, те послала искусне специјалисте за заразне болести и војне лекаре у Италију. Сада ће они бити распоређени у најтеже погођеним регионима на северу земље.

Фратини је рекао да је помоћ од највећег значаја: "Оно што је учинила Русија није упоредиво са оним што су учиниле друге земље, укључујући Кину, јер је и Кина послала нешто, али није упоредиво са подршком коју пружа Русија."

Специјалисти су пружили „веома велику подршку у погледу експертизе… у смислу вирологије“.

Помоћ служи као гест солидарности у време европских санкција Москви и контрамерама, рекла је Ђианотијева. Слање помоћи „упркос чињеници да се ситуација у самој Русији такође може погоршати“ значи да је јасна порука да је Москва спремна да разговара и решава проблеме са Европом када постоји већа потреба за сарадњом.

У разговору за РТ, италијански амбасадор у Русији Паскале Тераћано сложио се да је заједнички приступ најбољи начин да се заустави пандемија.

Захваливши Москви на доприносу, рекао је: "Од кључног је значаја да се опоравимо од ове трагичне ситуације, надамо се ускоро."

Извор:Восток/РТ