РТ: Русија прави прву 3D мапу Месеца која ће помоћи да се одлучи где космонаути слетати

22-03-2020 12:00:56 | | фото: © Roscosmos / RT/ vostok.rs |


Русија прави прву топографску тродимензионалну мапу Месеца која ће помоћи да се одлучи где ће космонаути слетети у будућим путовањима на природни сателит Земље.

Директор руског Института за космичка истраживања Анатолиј Петрукович саопштио је пројекту данас, рекавши да ће мапа бити направљена помоћу стерео снимака и да ће имати резолуцију од два до три метра.

"Након активности америчких сателита, имамо мапе месечеве орбите, али овде ћемо, користећи стерео обраду и анализу светлости, добити универзалну мапу висине целог Месеца с великом тачношћу", рекао је он.

Мапа ће омогућити руским истраживачима да проучавају лунарне структуре и њихово порекло, а пружиће пресудне детаље за будуће мисије са и без посада.

Петрукович је рекао да ће мапа имати бројне предности у односу на тренутне "равне" мапе, укључујући давање више детаља и тачно одређених висина.

Русија планира да пошаље низ лунарних бродова на Месец током наредне деценије. Први брод, Луна-25, требао би бити лансиран у октобру 2021. године. Нова револуционарна мапа на крају ће бити реализована захваљујући броду Луна-26, који ће полетети 2024. године.


Извор:Восток/РТ