Помпео оптужио Русију за ширење дезинформација о коронавирусу

21-03-2020 08:37:41 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Мајк Помпео је оптужио Русију и неколико других земаља за ширење дезинформација о коронавирусу.

"Дефинитивно смо видели како дезинформације долазе из земаља као што су Кина, Русија и Иран", рекао је новинарима шеф америчке дипломатије.


Према његовим речима, дезинформације имају за циљ дискредитацију америчких акција за борбу против ширења Covid-19.



Према његовим речима, САД су "директно саопштиле овим земљама да је неопходно престати са ширењем лажних информација".

Ово није прва оптужба против Москве за наводно ширење дезинформација о Covid-19. Раније је "Фајнешенел тајмс", позивајући се на интерни извештај Европске службе за спољне послове, известио да је Русија наводно покренула велику медијску кампању за дезинформацију грађана ЕУ о коронавирусу на друштвеним мрежама.


Портпарол Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова, прокоментарисала је ситуацију, тако што је позвала ЕУ да се фокусира на помоћ земљама погођеним болешћу, а не на ширењу "мема" о "руској претњи".

"Покушаји Европе да прикрива сопствене проблеме уз помоћ неутемељених антируских саопштења су неморанли", рекла је Захарова.

"Предлажемо да наше колеге у Бриселу престану да користе `меме` о одређеној руској претњи и фокусирају се на пружање стварне помоћи својим чланицама - Италији, Шпанији и другим чланицама ЕУ које су највише погођене коронавирусом", рекла је Захарова.