РТ: „САД траће драгоцено време које је Кина купила!“ Пекинг осудио Вашингтон због „расистичке“ реторике око коронавируса

21-03-2020 07:20:18 | | фото: © Reuters / Stringer / RT/ vostok.rs |


Вашингтон је пребацио кривицу на Пекинг за сопствене неуспехе у решавању епидемије Covis-19, саопштило је Министарство спољних послова Кине, осврћући се на реторику „кинеског вируса“ ироничним изразом
"Трампова пандемија".


"Неки људи у Сједињеним Америчким Државама покушавају да стигматизирају борбу Кине против епидемије и пребаце своју одговорност на Кину", рекао је новинарима портпарол Министарства спољних послова Кине Генг Шуанг, осврћући се на упирањем прста на Кину од стране Трампа и других високих политичара, након што је у САД-у вирус назван "кинеским" и "вухан".

"Ова пракса игнорише огромне жртве које је кинески народ дао да би заштитио људсо здравље и безбедност и ниподаштава кинеске напоре у доприносу јавном здрављу."


Током последња два месеца Пекинг је помогао САД-у да купи време у напорима да се бори против коронавируса пружајући „правовремене информације“ и другу помоћ, рекао је портпарол, напомињући да је сам председник САД-а то и те како признао током прес конференције прошле недеље. Али већина те помоћи је отишла у пропаст, додао Шуанг.

"Штета је, што су многи амерички медији и стручњаци приметили, да су САД протраћиле драгоцено време које је Кина купила."Иако је Кина једина земља која је успела да обузда епидемију, оптужена је за сузбијање информација у раним фазама епидемије Covid-19, која је започела у граду Вуханu крајем прошле године. Портпарол је инсистирао на томе да је земља предузела "најопсежније, најстроже и најопсежније мере превенције и контроле", и да је била "отворена и транспарентна" о вирусу.


Шуанг се осврнуо и на бројне заједничке састанке америчких и кинеских здравствених званичника последњих недеља, тврдећи да је Пекинг дао свој део помоћи америчкој реакцији на смртоносну болест, те да је указао Вашингтону на одговорност за његове недостатке у сузбијању вируса.


"Надамо се да ће Сједињене Америчке Државе поштовати објективне чињенице, поштовати међународно јавно мњење, радити своје ствари ... престати клеветати друге земље, преузимати одговорности и играти конструктивну улогу у борби против епидемије", рекао је Шуанг.

Док амерички председник Доналд Трамп тврди да фраза "кинески вирус" уопште "није расистичка", наводећи да он користи термин једноставно зато што патоген "долази из Кине", његово инсистирање на етикетирању подигло је обрве у Пекингу. У низу саопштења раније у петак, кинески државни медији Ксинхуа навели су да је назив подмукао и узвратили назад са својим термином изругивања, преименујући избијање вируса у "Трампова пандемија".Извор:
Восток/РТ