Више хиљада верника на молебану у Херцег Новом

14-01-2020 08:28:20 | | / vostok.rs |


У Херцег Новом се више не рачуна колико је људи након молебана који је служен у Цркви Светог Спаса на Топлој било у колони, која се у крсном ходу упутила ка Цркви Светог Арханђела Михаила, протествујући достојанствено против закона о слободи вјероисповјести. Коментарише се само колико је колона дуга, а синоћ је изговарана једна ријеч – непрегледна!, преноси Радио Херцег Нови


Парох кумборски Гојко Мрачевић окупљенима на Топлој поручио је да се широм свијета сабирамо да би одржали и ојачали своју вјеру, па смо и ми сада јединственији, озбиљнији, бољи, веселији .

– Морамо се молити Богу, а Бог зна на који ће нас начин спасити од ове невиђене крађе. Сто хиљада потписа смо скупили и то нико није погледао. То је њихов однос према хришћанству уопште. Њима хришћанство ништа не значи. У молебану има и та молитва „помозимо им да и они схвате“ шта ми хоћемо. Нити хоћемо власт, нити управу. Ми само хоћемо да тај закон коригују, допуне, измјене. Наш благослов за њих а за нас је нормално да тражимо измјене таквог богохулног закона.

– У вријеме оснивања Коло је имало задатак да помаже угњетаваном србском становништву на Косову и Метохији као и јужне Србије. Касније су основана Кола као одбори широм Србије и Црне Горе. Током Другог свјетског рата Кола су укинута, имовина одузета а документација готово сва уништена. Поред свега тога остали су благословени дух и снага љубави према СПЦ и роду своме. Кола су се почела онбављати 90-тих година када се разбуктао рат на подручју бивше Југославије. Ово сасвим довољно говори да су Кола у Црној Гори привржена СПЦ и очувању наших светиња. Постоји и заклетва која је положена 1903. године а понавља се сваке године на свесрбским саборима Кола србских сестара. Она се између осталог односи и на то да ћемо чувати светиње док год једна Српкиња постоји, поручила је Спаић и потом проичитала и писмо подршке које је упутила предсједавајућа Љиљана Стојановић и одбор Кола србских сестара Републике Србије, региона и дијаспоре сестрама Црне Горе.

У писму подршке наведено је: „Шаљемо вам снажну подршку! Истрајте у одбрани СПЦ која жели да заштити и нашу вјеру и манастире и цркве широм Црне Горе. Пренесите ову подршку Сабора Кола србских сестара Епископском савјету Црне Горе на челу са Високопреосвећеним господином Амфилохијем. Ми смо се сабрале да станемо једна уз другу и у добру и злу. Снашло нас је оно што је најболније за србски народ, безбожници су се дрзнули да положе право на наше светиње старе више од 800 година. Наше светиње знамо и окрњене и израњаване али су оне опстале пуних осам вјекова јер су српске мајке рађале људе који су живјели само зато да би их сачували. Све те наше светиње и иконе су биле и остале неразорив темељ и високи зенит наше духовности, оне су непресушни и увијек живи извор који се улива у вјечност.“

Након литије пред Црквом Светог Арханђела Михаила у Старом граду говорио је протојереј, Живан Вукојевић, парох херцегновско староградски:

– Ово није само зидина и лијепо украшени камен него свештено мјесто, мјесто славе Божје, славе Бога, онога који нас је призвао у овај живот, који нам је дао дарове и карактере да будемо људи, да будемо народ, да будемо Црква. Овај храм народ наш од неба купио је за вријеме Аустроугарске, изграђен добровољним прилозима сиромашних и богатих Новљана. Закупило се ово мјесто које је давна црквина и подигао се овај велелепни храм који је на небу. Он јесте од камена саздан, али је свештено и узвишено мјесто. Ми овдје на земљи бранимо закон Божји.

Протојереј Никола Тодоровић уз поруке “не дамо светиње” и “бићемо истрајни” у име свештенства херцегновског намјесништва је рекао да се наставља овај крсни ход 13. јануара увече и као прилика да прославимо Васиљевдан или српску Нову годину.

– Молебан ће бити у 22 часа на Топлој, исти крсни ход- литија иде до Белависте. Овдје ћемо очитати два молебана, један за почетак православне, српске Нове године, наступиће црквени хорови и наша дјеца, налагаћемо бадњаке да дочекамо заједно православну Нову годину.

Уз најаву служби поводом Богојављања и распоред литија Тодоровић је поручио : “До Светог Саве да се молимо да ова тиранија прође”