РТ: „Престаните куповати иранску нафту или се суочите са санкцијама“: САД у преговорима с Кином о иранској нафти

13-01-2020 12:49:23 | | фото: © AFP / Jean-François Monier // vostok.rs |


Вашингтон је успео да Иран "лиши вероватно преко 95 процената прихода од нафте", изјавио је амерички министар финансија Стивен Мнучин.

Он је рекао за "Фок њуз" да амерички званичници сада раде на том питању с Кином, јер та земља чини значајан део преосталог иранског извоза нафте.


"Сешћемо са кинеским званичницима. Кинеска делегација долази да се састану с нама и представницима Стејт департменту да разговарамо о томе. Обуставили су куповине нафте од стране свих државних компанија и блиско сарађујемо са њима да се осигура да престану са свим другим нафтним активностима", рекао је Мнучин.

Напоменуо је да је циљ америчке администрације да смањи приходе од нафте што ће довести до "лоших дела".


"Кина је подложна санкцијама као и сви други", додао је Мнучин.

"Заправо смо санкционисали неке од њихових бродарских компанија које су биле умешане у посао с нафтом, и наставићемо да спроводимо санкционе активности против Кине и било кога другог у свету који настави да послује са њима."

Такође је додао: "Европљани се придржавају наших примарних санкција ... Могли би бити подвргнути секундарним санкцијама и они то добро разумеју."

Кина је највећи увозник сирове нафте и деривата из Ирана. Према изворима компаније С&П "Глобал платс", последњих месеци велики део иранске нафте која одлази у Кину пролази кроз Уједињене Арапске Емирате и Малезију, а обе земље су популарна бродска чворишта.

Према неким подацима, извоз нафте из Ирана у Кину је драматично опао током протекле године. Ипак, Кина је наставила са куповином иранске нафте која се допрема у царинско складиште у Далиану на северу земље.

Извоз иранске сирове нафте и њених деривата у Кину у другој половини 2019. године просечно је износио око 225 000 барела дневно, у поређењу с 400 000 барела у првој половини године. Током 2018. године Иран је у Кину извозио око 650.000 барела.

Извор:Восток/РТ