РТ: „Потпуно зависи од њих“: Трамп каже да „не би могао мање да брине“ ако Иран преговара са САД или не

13-01-2020 09:26:11 | | фото: © Ahmad Halabisaz / Global Look Press via ZUMA Press |


Амерички председник Доналд Трaмп je рекао да његова кампања максималног притиска против Ирана није због тога да би га довео за преговарачки сто, већ да осигура да Техеран не добије нуклеарно оружје или да не убија демонстранте.

"Заправо, не бих могао мање да бринем ако преговарају. То ће потпуно зависити од њих, али без нуклеарног оружја и 'немојте убијати своје демонстранте`", саопштио је Трамп, супротстављајући се наративу саветника за националну безбедност Роберта О'Брајана.


О'Брајан је раније за "Фок њуз" изјавио да верује да кампања санкција "максималног притиска", која оштро утиче на иранску економију, заједно с антивладиним протестима на улицама, делује, те да је Техеран сада сатеран у ћошак.


"Иран се гуши и неће имати другог избора осим да дође за преговарачки сто."


Председник Доналд Трамп је посљедњих неколико дана давао подршку демонстрантима и упозоравајући Техеран, како на енглеском, тако и на фарси језику. У недељу је захтевао да Техеран "заустави убијање великог иранског народа".

Нема потврђених извештаја о смртним случајевима током последњих протеста, иако су полицијске власти морале у неколико наврата да користе сузавац и водене топове против демонстраната.

У међувремену, изасланик Велике Британије у УН-у током анти-владиног скупа у Техерану изазвао је дипломатски скандал. Роб Мекер ухапшен је испред Универзитета Амиркабир у Техерану са групом људи током хаотичног одавања почасти за жртве авионске несреће, које се претворило у антивладин скуп. Према иранским државним медијима, званичник је тражио „организовање, подстицање и усмеравање неких радикалних и деструктивних акција“.


Извор:Восток/РТ