„Класичнан пример антитерористичке акције против терориста“: Округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“

25-12-2019 09:44:17 | | фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“ одржан је у Дому Гарде у касарни „Топчидер“.

У име министра одбране Александра Вулина, присутне је поздравио државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, који је отворио Округли сто, саопштило је Министарство одбране Србије.

- Ово је прилика да кроз излагање уважених излагача округлог стола изнесемо истину о поводу који је довео до тога да мимо свих међународних закона буде извршена агресија на једну суверену земљу, која је довела до бројних жртава, како припадника система одбране и безбедности, тако и грађана, укључујући и најмлађе – децу. Та агресија довела је до великог економског разарања једне суверене земље чије последице и данас осећамо и до еколошког геноцида кроз употребу оружја с осиромашеним уранијумом, чије последице такође осећамо. Веома је важно да разговоре о овој теми пре свега чују они на којима ће лежати највећа одговорност за одбрану Републике Србије, припадници Војске и Полиције - рекао је државни секретар Живковић.

У име Универзитета одбране, који је организовано округли сто, ректор Универзитета генерал-потпуковник др Горан Радовановић поздравио је учеснике округлог стола и нагласио да је веома битно да се о овој теми разговара, јер је изузетно важан поглед на истину. Како је навео, „истина је најчешће злоупотребљен појам и ова теорија је применљива на случај Рачак“. Он је изразио и наду да ће сви присутни „извући поуку“ из данашњих излагања.

Учесник округлог стола била је и пензионисани истражни судија Окружног суда у Приштини Даница Маринковић, која је била непосредни учесник и сведок догађаја у Рачку. Она је изразила задовољство што има прилику да присутнима говори о тим догађајима.

- У Рачку се није десио масакр, геноцид, нити злочин како и дан данас тврде криминалци и терористи у Приштини. Ми смо доказали, уз доказе које је и полиција прикупила, да је у Рачку био класичан пример сукоба српске полиције и албанских терориста - рекла је истражни судија Маринковић и додала да је захваљујући њеном и сведочењу професора Добричанина хашки тужилац одустао од оптужнице.

- Радећи као истражни судија била сам сведок терористичких акција на Косову и Метохији који су били уперени против српске полиције и српске војске, против цивила Срба и Албанаца који су били лојални држави Србији и државним институцијама у то време. Као истражни судија изашла сам на увиђај у село Рачак 15. јануара 1999. године, где сам после три дана успела да уђем у село, да прикупим материјалне доказе и докажем да у Рачку нису страдали недужни цивили. Није био масакр над цивилима, како је Вокер лажно представио јавности, што је био повод да се изврши агресија и бомбардовање СРЈ, него смо утврдили, с обзиром на пронађено оружје, бункере, ровове и униформе, да су то били припадници терористичке банде „УЧК“ и да је реч о класичном примеру антитерористичке акције, коју је полиција предузела против терориста - истакла је Маринковић.

Пензионисани пуковник полиције Богољуб Јанићевић, који је био је на челу полиције у Урошевцу за време антитерористичке акције у селу Рачак, говорио је о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији у то време.

- Од јула до септембра 1998. године било је више терористичких напада на полицију, на војску, на цивиле, било је више киднаповања. Та киднаповања и терористички напади су се напрасно повећали оног момента када је успостављена верификациона мисија - рекао је Јанићевић и додао да су та убиства и киднаповања натерала снаге безбедности да планирају опсежну антитерористичку акцију с циљем хапшења и процесуирања терориста који су били одговорни за ове злочине.

Наокруглом столу учествовали су и народни посланици Божидар Делић и Милован Дрецун, који су говорили о војно-политичким околностима уочи НАТО агресије и неистинитој медијској кампањи о догађају у Рачку.

Међу панелистима били су и генерал у пензији Бранко Крга, генерал полиције у пензији Обрад Стевановић, професор Правног факултета Милан Шкулић, као и пуковници Марко Зеленовић и Слободан Ђукић из Универзитета одбране.

Округлом столу присуствовали су припадници Министарства одбране и Војске Србије, слушаоци Генералштабног и Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране, кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета.

Одржан округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“
Одржан округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“
Одржан округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“
Одржан округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“
Одржан округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“
Одржан округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“
Одржан округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“
Одржан округли сто „Истина умире теже од људи – Рачак“

фото: Министарство одбране Србије