РТ: „Морамо показати САД-у да више нема шале, Берлин не треба да седи мирно док Вашингтон кочи његове енергетске пројекте“

15-12-2019 01:01:54 | | фото: © Nord Stream AG / RT/ vostok.rs |


Док се САД спремају да уведу санкције европским фирмама које граде последњу деоницу немачко-руског гасовода "Северни ток 2", у Берлину наводе да формални протести више не делују, али да би
снажниодговор могао деловати.

Немачка може следити водеће кораке Америке у спољној политици и одбрамбеним расходима, али је мање покорна када је реч о енергетској безбедности, што је најважније за европску економску безбедност. Ове недеље, амерички законодавци представили су закон којим се пооштравају санкције за учешће у водећем немачком енергетском пројекту који заједнички ради са Русијом, циљајући европске компаније које полажу подводне цеви загасовод "Северни ток 2".


Предложени пакет санкција, који још морају да одобре Сенат САД-а и амерички председник, предвиђа замрзавање имовине и укидање америчких виза за извођаче радова "Северног тока 2", а Берлину се то очито не свиђа.


Министар спољних послова Хаико Мас је рекао да се европска енергетска политика прави у Европи, а не у САД-у, док је Јоаким Фајфер, посланик ЦДУ Ангеле Меркел, рекао да санкције
„више нису само непријатељски чин САД-а већ непријатељски чин према својим савезницима“.


Али за остале високе политичаре, ове оштроумне примедбе су остале без јасне подршке. Берлин би требао имати на уму то, што се САД агресивно постављају као алтернатива руској енергетици, односно намећу свој природни гас, изјавио је у интервјуу за РТ Клаус Ернст, председник Одбора Бундестага за економска питања и енергетику.

Ако Вашингтон настави да опструише довршавање "Северног тока 2", наметање "казнених царина на увоз овог гаса у Немачку" могло би постати одвраћајуће средство и довољно снажно да га заустави. Сходно томе, продаја америчког гаса ће опадати, „а то ће навести САД да размисле о свом понашању“.

"Не може више тако... Сада се више не можемо ограничавати на саопштења Владе, већ морамо показати Американцима да више нема шале."

За Ернста, куповина америчког гаса је пут ка нигде. Он инсистира на томе да амерички гас из шкриљаца није прихватљив за Немачку и штавише, он је много скупљи од руског гаса.

Како се градња "Северног тока 2" наставила, САД су покушале да га убаце у геополитичк расправу, при чему је амерички председник Доналд Трамп устврдио да би Немачка могла постати зависна од снабдевања гасом из Москве, као и остатак Европе.


Постављање цеви за "Северни ток 2" у Балтичком мору, фото: REUTERS/Stine Jacobsen


"Овај аргумент је неодржив из разлога што локација гасовода уопште није битна, све док се гас који се испоручује кроз њега производи у Русији", рекао је Ернст. Русија такође има све разлоге да се држи споразума.


"Другим речима, Русија је подједнако зависна од продаје свог гаса као што би Немачка зависила од руског гаса ... Дакле, овде говоримо не о зависности,већ само о измишљеним америчким тврдњама ради повећања продаје америчког гаса."


Упркос растућој љутњи због америчког приступа штапа и шаргарепе, канцелар Ангела Меркел делимично је попустила под притиском, дајући зелено светло за градњу најмање четири терминала за амерички гас који би требало да буду изграђени до средине 2020-их.

Занимљиво је да су амерички медији навели да америчке санкције неће променити ништа на терену. "Блумберг" је, на пример, навео да "њихово одређивање и тајминг могу само успорити сада већ известан завршетак пројекта".

"Винтершал", њемачка компанија која учествује у изградњи гасовода је саопштила да ће бити завршен до краја године уколико ветровито балтичко време не промени распоред. Последња преостала деоница "Северног тока 2", дугачка око 280 км, пролази близу данске обале, а земља је раније одобрила грађевинске радове.

Извор:Восток/РТ