РТ: „Кинжал“ тестиран у арктичким леденим условима

01-12-2019 11:04:36 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Нова руска хиперсонична ракета "Кинжал" је тестирана је у леденим арктичким условима. Успешно је погодила копнену мету у оном што је био дечији тест такве врсте, кажу извори из војне индустрије.

Тестирања далеко од очију јавности су обављена средином новембра на полигону Пембој на северозападу Републике Коми, рекао је за ТАСС један од извора. Република Коми се протеже иза Арктичког круга.

Ракета је испаљена из надзвучног авиона за пресретање МиГ-31К, који НАТО назива "Фоксхаунд". "Кинжал" је „достигао брзину од преко 12.000 km/h", рекао је агенцији други неименовани званичник.

фото: РИА Новости / Министарство одбране Русије

"Кинжал" је један од неколико хиперсоничних система који се припремају да уђу у службу рускке војске. Русија је већ успешно тестирала систем "Авангард" који је постављен на интерконтиненталним балистичким ракетама које су базиране у силосима. Наведени су планови да први "Авангарди" уђу у службу пре краја године. У току је и развој ракете "Циркон", намењене за лансирање са бродова.

Наводи се да хиперсонично оружје може заобићи било коју постојећу ваздушну одбрану због лета бржег неколико пута од брзине звука, те због непрестаног маневрисања при њиховом приближавању циљу.

Извор:Восток/РТ