Ердоган предложио Макрону да „провери свој мозак“

29-11-2019 03:07:30 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Турски председник Рецеп Таииип Ердоган прокоментарисао је изјаву француског колеге Емануела Макрона о "можданој смрти" НАТО-а.

Макрон је ову оцену ситуације у Северноатлантском савезу дао у интервјуу за "Економист". Према његовим речима, у НАТО-у не постоји координација о стратешким одлукама између Сједињених Америчких Држава и осталих партнера. Немачки канцелар Ангела Меркел и генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг рекли су да не деле тако оштре процене.

Поред тога, Макрон је рекао да Турска не може рачунати на солидарност и подршку НАТО-а након што је покренула војну операцију у Сирији која угрожавајући антитерористичку коалицију.

"Не знам шта Француска значи за НАТО, али Турска је веома важна земља за НАТО. Макрон је најавио смрт НАТО-овог мозга. Драги Макрон, прво проверите свој мозак, јер су такве изјаве погодне само за оне који су попут вас, мозак је мртав ", цитирала је Ердоган НТВ.

Према речима турског лидера, француски председник нема искуства у борби против тероризма и зато су земљу окупирали жути прслуци.

"Шта се Вас тиче, Турску избацити из НАТО-а или не? Доносите ли такве одлуке? Скочите колико желите, али поштоваћете суверенитет Турске", рекао је турски лидер.

Он је додао да безбедност Турске значи безбедност Европе.