РТ: „Можете ли замислити да наша војска дође у Француску без позива?“: Асад осудио француску „окупацију“ Сирије

28-11-2019 03:59:58 | | фото: © REUTERS / Benoit Tessier / RT/ vostok.rs |


Нема битне разлике између подржавања тероризма на сиријском тлу и слања трупа без формалног одобрења сиријске владе, рекао је сиријски председник Башар Асад, осоуђујући улогу Француске у грађанском рату у Сирији.

Сирија је "прешла дуг пут" да бипоразила појаву тероризма на свом тлу, али џепови отпора и даље остају јер џихадисти добијају подршку Турске и западних земаља, рекао је Башар Асад за часопис "Париз меч", издвајајући САД, Велику Британију и „посебно Француску“.

Француска се придружила коалицији против "Исламске државе" коју предводе САД, пружајући ваздушну подршку и распоређујући специјалне снаге у Сирији. Али за Асада, француска интервенција представља „окупацију“, јер Париз, као и његов главни НАТО савезник Вашингтон, нису добили одобрење Дамаска за војну интервенцију.


"Да ли стварно мислите да можемо послати сиријске снаге да се боре против тероризма у Француској, а да нас француска влада не позове? Међународно право управља понашањем држава у свету, а не њиховим намерама."


Сада, када су стране снаге дошле у Сирију, а да их није позвала легитимна влада, „то је окупација“, инсистира сиријски председник, додајући, да „нема велике разлике између подржавања тероризма и распоређивања војске у циљу окупације земље".

Операцијом под називом "Шамал", француско снаге требало је, званично, да изврше извиђачке летове и помогну курдским борцима у Сирији. У време врхунца, војна техника Француске на Блиском истоку обухватала је ударну групу "Шарл де Гол", борбену ескадрилу авиона као и неколико морнаричких јединица на терену.

Интервју је настао услед напретка сиријске војске у северној провинцији Идлиб. Сада сиријске снаге покушавају да задају коначан ударац преосталим милитантним у насељима дуж стратешког аутопута Дамаск-Алепо.

Док се борбе настављају, Асад је рекао да Сирија може водити рат без икакве подршке са Запада.

"Можемо да управљамо сопственим ангажманом ... Али желимо да се вратимо светском поретку који се више не поштује, јер влада хаос", закључио је Асад.


Извор:Восток/РТ