Гаспром: Прелазак Украјине на европско законодавство повлачи бројне проблеме који спречавају потписивање споразума о гас

26-11-2019 08:32:49 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Прелазак Украјине на европско законодавство повлачи бројне техничке проблеме који спречавају потписивање споразума о гасу, рекао је извршни директор "Гаспрома" Алексеј Милер.

Напоменуо је да је Газпром, по налогу председника Владимира Путина, већ предао званични предлог Украјини да закључи нови уговор о транзиту гаса или продужи постојећи.

"У Украјини би требало да се створи независни оператер за транспорт гаса, који мора да буде сертификован. Али сертификација ове компаније још увек није извршена. А пријаве за резервацију транзитних капацитета морају се поднети на унапред одређене датуме", наводе се речи челника компаније на сајту Кремља.

Милер је нагласио да овај проблем треба решити што пре.

Дан раније Путин је разговарао телефоном с украјинским председником Владимиром Зеленским. Према прес служби Кремља, између осталог, шефови држава разговарали су о продужењу транзита и о настављању директних испорука руског гаса у Украјину. Касније је, коментаришући разговор с Путином, Зеленски назвао потписивање новог дугорочног споразума о гасу приоритетом.


Председник је у уторак разговарао о интеракцији Москве и Кијева у енергетском сектору са Млером и министром енергетике Александром Новаком.