„Роскосмос“ ће покренути апликацију са фотографијама Земље из космоса

18-11-2019 08:57:41 | | фото: © Фото : Роскосмос/Олег Артемьев/ vostok.rs |


"Роскосмос" је развио мобилну апликацију за приступ банци података фотографија Земље из космоса, а требало би да буде оперативна 2020. године, изјавио је Валериј Заичко, заменик директора Одјела за навигацијске космичке систаве "Роскосмоса".

"Данас смо, у оквиру истраживања, већ развили мобилну апликацију која је подвргнута бета тестирању. Надам се да ћемо од првог квартала 2020. године већ пружити ову услугу", рекао је он на конференцији у Москви.


Заичко је прецизирао да апликација омогућава приступ геопорталу "Роскосмоса" и банци података дистанционог сондирања Земље. Напоменуо је да ће се убудуће, уз помоћ посебних алата за обраду који ће бити уграђени у спремиште, моћи добити не почетни сателитски подаци, већ конкретне потребне информације.


„Пројекат `Дигитална Земља` створиће вишеслојну динамичку константну покривеност глобалног, федералног, регионалног и детаљног нивоа, где ће слика у стварном времену са било којег космичког брода бити доступна било којем потрошачу на мрежи“, додао је Заичко.