РТ: Кина и САД договориле истовремено и пропорционално укидање царина - Пекинг

07-11-2019 09:08:41 | | Фото: © Getty Images / RT/ vostok.rs |


Кинеско министарство трговине je саопштило да је са Сједињеним Америчким Државама постигнут споразум да се пропорционално укину постојеће царине између две земље у фазама.

Према речима портпарола министарства, Гао Фенга, износ царинских олакшица које ће се појавити у првој фази зависиће од садржаја тог споразума. Очекује се да ће прва фаза трговинског споразума бити потписана у наредним недељама. Свеобухватни трговински споразум може се потписати само под условом да се све царине укину „истовремено и пропорционално“.


Саопштење долази пред састанак америчког председника Доналда Трампа и његовог кинеског колеге Кси Ђинпинг, током којег ће разговарати о дугоочекиваном прелазном трговинском споразуму.

Високи званичник Трампове администрације рекао је у среду да би договор могао бити одгођен до децембра због расправе о месту и времену одржавања састанка.

Десетине места су предложене за састанак, након што је првобитно требало да буде одржан на маргинама сада отказаног самита лидера азијско-пацифичког региона средином новембра у Чилеу.

Према званичнику, Лондон је међу могућим локацијама. Двојица лидера могла би се састати након самита НАТО-а којем би Трумп требао присуствовати од 3-4 децембра, рекао је званичник.

„То се разматра, али ништа није одлучено“, рекао је амерички званичник.


Извор:Восток/РТ