РТ: Америчко „повлачење“ из Сирије више личи на трајну окупацију са снагама које су задужене за „заштиту“ нафте

07-11-2019 07:35:28 | | Фото: © Reuters / Rodi Said / RT/ vostok.rs |


Чини се да је дугоочекивано америчко повлачење из Сирије одгођено, а извори Пентагона тврде да ће око 800 војника остати да "заштити" сиријску нафту, у мисији коју чак и проратнички настријени амерички политичари називају "несмотреним".

Америчке снаге ће заузети велико подручје богато нафтом на 150 км од Деир ез Зора до ал Хасакије, објавила је Трампова администрација. Укупно око 800 војника биће стационирано у земљи, од чега ће око 600 бити на североистоку, под контролом Курда и 200 тренутно стационираних у ал-Танфу на југу, рекли су агенцији АП службеници у председничкој администрацији.

Како се чини, одлука о отказивању обећања Доналда Трампа донесеног прошлог месеца да ће вратити кући војнике стациониране у Сирији, представља још један тријумф јастребова у његовој администрацији над Трамповим неинтервенционистичким импулсима, па се тако Трамп више пута похвалио да „чувамо нафту.“

Сврха оваквог потеза је "заштита" нафтних поља под контролом Курда на североистоку Сирије, не само од терориста, већ и од сиријске владе, што је незаконито по међународном праву, што је истакао замјник руског министра спољних послова Сергеј Вершињин. Чак су и амерички политичари који су се претходно трудили да Трамп задржи трупе у Сирији критиковали тај потез. Они истичу да дозволе за употребу војне силе из 2001. и 2002. године, одлуке после 9/11, које су искориштене оправдају инвазије у неколико земаља под кринком „борбе против тероризма“, не дозвољавају САД-у да заузме нафтна поља друге земље, с обзиром на то да САД нису у рату с Турском или (бар званично) Сиријом.

САД граде две нове војне базе у Деир ез Зору, према извештајима турских медија, који указују да се Трамп спрема за дугоогодишње присуство. Једна база, у близини града Рмелан у провинцији ал Хасакаији, како се ваоди, налази се у близини око 1.300 нафтних бушотина и заузима око четири квадратна километра.

Извор:Восток/РТ