Има ли кога? Трамп игнорисао самит АСЕАН-САД, седам лидера као одговор одустало

04-11-2019 03:54:21 | | Лидери земаља АСЕАН, © Global Look Press / Zhu Wei Source: X |


Пославши америчке званичнике нижег ранга на самит АСЕАН-САД, уместо да га лично посети, председник Доналд Трамп је изазвао негодовање међу азијским лидерима који су му одговорили реципрочно.

Вашингтон је послао саветника за националну безбедност Роберта О'Брајана и секретара за трговину Вилбура Роса на овогодишњи самит на високом нивоу у Бангкоку, подстичићи негодовање међу лидерима азијских земаља јер су друге светске силе, укључујући Индију, Кину, Јапан и Русију, представљали њихови премијери.

Очито фрустрирани деградацијом америчког учешћа, седам од десет шефова азијских држава није се појавило, а у своје име послало је министре спољних послова или друге званичнике. Само три премијера су била присутна - тајландски Прајут Чан О Ча, вијетнамски Нгуен Ксуан Фуц, и лаоски Тонглун Сисоулит.

Нејасно је шта се крије иза њиховог појављивања, истинска жеља за сусретом са О'Брајаном и Россом или разматрање формалног протокола. Тајланд је домаћин овогодишњег самита АСЕАН, док ће Вијетнам следеће године преузети председавање. Лаос је тренутни координатор за односе земаља АСЕАН-а и САД-а.

Међутим, то није зауставило О'Брајана да покуша убацити амерички наратив у АСЕАН разговоре. Оптужио је Кину за застрашивање азијских суседа и за онемогућавање приступа природним резервама региона.
Саветник за националну безбедност покушао је да обезбеди публици „чврсту америчку посвећеност речима и делима нашим пријатељима, савезницима и партнерима“ у Индо-Пацифику.

Такође је цитирао Трампово писмо у којем је позвао челнике АСЕАН-а у САД на "посебни самит" следеће године. Остаје да се види како ће они поступати са позивом, с обзиром на ону врсту пажње коју амерички председник посвећује сарадњи са азијским партнерима.

Ово је друга година заредом да је Трамп прескочио самит АСЕАН-САД. Потпредседник Мајк Пенц је присуствовао прошлогодишњем самиту у Сингапуру, након којег је О'Брајан најнижи званичник који ће предводио америчку делегацију током Трамповог председавања.
АСЕАН је основан 8. августа 1967. године као политичка, економска и културна регионална, међувладина организација 10 земаља југоисточне Азије. Чланице овог удружења су Брунеј, Вијетнам, Индонезија, Камбоџа, Лаос, Малезија, Мјанмар, Сингапур, Тајланд и Филипини.

Извор:Восток/РТ