РТ: Русија и Саудијска Арабија ће разговарати о нафтним и већ склопљеним великим уговорима током предстојеће посете Путина

09-10-2019 10:37:33 | | Фото: © Reuters / Ahmed Jadallah / RT/ vostok.rs |


Москва и Ријад нису заинтересовани за високе цене нафте, изјавио је портпарол Кремља новинарима уочи посете руског председника Владимира Путина краљевству у октобру.

„Заједно са Саудијском Арабијом, заинтересовани смо да осигурамо да цена не порасте изнад прихватљивог нивоа“, рекао је Дмитриј Песков у интервјуу за ТВ канал "Русија 24" у уторак, током текућег форума Руске недеље енергије у Москви.

Према подацима међународне рејтинг агенције "Фитч", предвиђа се да ће цена нафте у преосталим месецима 2019. године бити 65 долара по барелу, што је угодна бројка за многе чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) са Блиског истока. Саудијска Арабија је највећи произвођач у ОПЕК-а и заједно с Русијом, лидер у споразуму ОПЕК +.

Крајем Енергетске недеље, руски председник Владимир Путин требало би да посети краљевство. Током његовог историјског боравка, две земље требало би да склопе бројне пословне и инвестиционе споразуме вредне стотине милиона долара, изјавио је за "Араб њуз" Кирил Дмитриев, извршни директор Руског фонда за директна улагања. Говорећи на маргинама форума о енергији, рекао је да ће постојати нови пословни договори у нафтној индустрији, пољопривреди, туризму и петрохемијским производима.

"Саудијска Арабија је недавно најавила да ће уклонити забрану за руске пољопривредне производе, посебно пшеницу, а ми ћемо током посете потписати велики споразум са саудијском компанијом за пољопривредна улагања и сточарство", рекао је Дмитирев и додао да су улагања у вредности од 2,7 милијарди долара недавно уговорена са саудијским партнерима „већ дају добре приносе“.

„Сада очекујемо да почнемо да улажемо у саудијске пројекте, у туризму, петрохемији и другим областима“, рекао је Дмитриев.

Руско-саудијски инвестициони фонд, основан 2017. године, има укупни ангажовани капитал у висини од шест милијарди долара. Улаже се у низ инфраструктурних и енергетских пројеката, како у Русији, тако и у Саудијској Арабији.

Извор:Восток/РТ