НИС у Елемиру отворио најсавременији тренинг центар у региону за обуку нафташа

05-09-2019 07:38:22 | | фото: © НИС/ vostok.rs |

Компанија НИС је у Елемиру свечано отворила најсавременији Тренинг центар у региону за обуку радника у области производње нафте и гаса. Реч је о јединственом комплексу опремљеном модерном опремом у коме се обука изводи у реалним условима, са могућношћу симулације свих задатака са којима се нафташи сусрећу у процесу производње, припреме и отпреме нафте и гаса. У плану је да тренинге у овом центру, поред запослених НИС-а, пролазе ученици и студенти специјализованих школа и факултета за нафтну индустрију чиме би НИС, као друштвено одговорна компанија, наставила да унапређује услове за образовање и професионално усавршавање не само својих запослених, већ и будућих нафташа у нашој земљи. На овај начин биће додатно унапређене професионалне компетенције запослених, те повећани ефикасност и безбедност рада у процесу производње нафте и гаса. Обуке ће у Центру у Елемиру изводити најискуснији стручњаци НИС-а који ће полазницима преносити своја знања и искуства.

Свечаности у Елемиру присуствовали су представници Владе Србије, Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина, представници стручне јавности, образовних установа, представници менаџмента компаније, као и стипендисти „Енергије знања“, програма НИС-а за сарадњу са научним и образовним установама.
Анамарија Вичек, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије истакла је напоре Владе Србије да се, поред континуираног развоја образовног система и доживотног учења, млади стручњаци задрже у Србији.
„Искористила бих прилику да се захвалим компанији НИС, односно пројекту „Енергија знања“ на томе јер наша настојања, наше тежње и циљеве подржавају у великој мери и без те подршке нама то не би успело. Поред тога, важно је и то да млади људи имају шансу одмах након завршетка студија да се запосле у Србији, у својој домовини, за шта се ми и залажемо. Овај тренинг центар је изузетно битна ставка у развоју образовања. Нама је изузетно важно да радимо и на дуалном образовању, на омогућавању стицања и практичних знања ученицима у средњим школама и студентима на факултетима, а поред тога је и изузетно важно да све то што они савладавају током школовања буде безбедно“, рекла је Анамарија Вичек.
Срђан Драгишић, директор Производног департмана НИС, истакао је да је посао радника нафтне индустрије захтеван и да се сусрећу са бројним изазовима.
„НИС, као једина домаћа компанија која се бави истраживањем и производњом нафте и гаса, жели да омогући да сви садашњи и будући нафташи у Србији имају најбоље могуће услове за обуку. Отварањем Тренинг центра у Елемиру, најсавременијег у региону, ми постављамо чврсте темеље за едукацију и практичну обуку наших радника. Такође, желимо да се овде обучавају и наши будући запослени, ученици средњих школа и студенти факултета са којима сарађујемо, како би своје каријере започели спремни за изазове који их чекају“, рекао је Драгишић.
Данијела Кралус, стипендиста НИС-а која је након завршетка школовања у Руској Федерацији запослена у компанији на позицији млађег специјалисте за разраду лежишта, истакла је значај квалитетног образовања и стручног усавршавања за младе стручњаке у Србији.
„Тренинг центар НИС-а у Елемиру је сјајан пример подршке младим стручњацима да у пракси надограде своја знања, што је од великог значаја, посебно на почетку каријере. Веома сам захвална компанији НИС што је мени и мојима колегама указала поверење и пружила нам најбоље услове за даље професионално усавршавање. То поверење, уверена сам, оправдаћемо својим будућим радом“, рекла је Данијела Кралус.
Након отварања Тренинг центра одржана је и инструктажа током које је симулиран реални рад бушотине на нафтном пољу.
НИС ће у Тренинг центар у Елемиру укупно инвестирати око два милиона евра. Овај Центар располаже најсавременијом технологијом за извођење предавања и обука, а састоји се од два дела – полигона са две производне бушотине које уместо флуида користе техничку воду и учионице опремљене најмодернијим компјутерским симулаторима. Учионица има 30 места и опремљена је са 15 рачунара и 5 симулатора. Планирано је да обуке годишње прође око 150 полазника. Тренинзи ће се изводити максимално безбедно и у реалним условима, са могућношћу симулације свих задатака и изазова са којима се запослени сусрећу у процесу производње, припреме и отпреме нафте и гаса.