РТ: „Једнини могући закључак“: Ракетне пробе САД-а очигледно су биле много пре него што су напустиле Споразум

20-08-2019 04:58:45 | | Промоција ПРО система „Еџис ешор“ у Румунији, фото: © AFP / |


Сједињеним Америчким Државама је требало само 17 дана након што Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета више нису званично обавезане да изведу тестирање ракете којим би се прекршиле његовр одредбе. И вероватно је кршење Споразума постојало и раније, с обзиром на то колико дуго трају припреме.

У недељу је Пентагон испалио крстарећу ракету "Томахавк" са мобилног лансера "
Марк 41"постављеног на камион на даљину већу од 500 км. Тест је био једва неочекиван. И ракета и лансер тестирани су временом, а њихове способности су јавно познате. Једина новост је била да је "Марк 41" постављен на копнено возило за разлику од ратног брода.

Ако ништа друго, лансирање ракете је био демонстрација намере и става. Било би правно немогуће пре само месец дана, када је Споразум још увек забрањивао, не само размештање, већ чак и развијање система наоружања попут копненог "Томахавка".

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета је ове године отишао у канту за смеће након година препирки између САД-а и Русије око тога ко је био најгори у духу споразума. Вашингтон је саопштио да су Руси потајно развили пројектил који крши његове одредбе. Чак је постојала "тајна обавештајна информација" која је подржала оптужбе, или бар уверила НАТО савезнике да не доводе у питање оправдање САД-а за повлачење из Споразума.

Истовремено, САД су развијале и испаљивале ракете забрањене споразумом, наводећи да је то у реду јер су то само ракете-мете, а не праве ракете које значе убијање и уништавање. Слична објашњења некако нису успела поћи за руком Северној Кореји са њеним лансирањем сателита, који су САД одмах окарактерисале као тестирањ тајних балистичких ракета. Али када су САД већ једном кренуле тим путем, од Русије се само очекивало да и она тако настави.

Вашингтон је такође распоредио лансере "Марк 41" у Европи, тврдећи да могу испаљивати смо ракете пресретаче како би "зауставили Иран да уништи европљане", а не да усмере "Томахак" на Русију. Какво велико изненађење мора да је ово ново тестирање за сваког стручњака и службеника одбране који су говорили да Москва претерано реагује на ракетне лансере одбране у Румунији и Пољској!

Уочљив је образац става Вашингтона у међународним односима, по коме се уочава свака трнка у понашању других, истовремено проналазећи "разумна" решења за било какве своје мане. Како успут иде посао на уништавању вашег хемијског оружја?
„За две недеље човек се може припремити и добити зелено светло за програм тестирања, па чак и то би захтевало додатни напор“, приметио је РТ-ов стручњак за одбрану Михаил Ходаренок.

"Остатак, укључујући довођење тестираног система оружја у домет, обуку посаде за његову употребу, припрему циља и постављање сензора на место се не може учинити ни за две недеље."

Постоји само један могући закључак - тестирање је осмишљено, организовано, припремљено и финансирано много пре него што су се САД званично повукле из Споразума.

Сада се испоставило, да је све време док је Вашингтон саопштавао свету како се Споразум још може спасити, ако се само Русија изјасни кривом и уништи своје залихе ракета које су наводно кршиле Споразум, да је свевреме развијао систем оружја којим је Споразум и прекршен.

На систему се радило од најмање фебруара ове године, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије, што испада тачно након што су САД најавиле своје формално повлачење и много пре истека шестомесечног "грејс" периода предвиђеног Споразумом. Ко је могао да види да ће се Споразум раскинути?


Извор:Восток/РТ