РТ: Руски тенк поставио рекорд од 84 km/h на Међународним војним играма

18-08-2019 08:35:52 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Руски главни борбени тенк Т-72Б3 постигао је брзину од 84 km/h током 52. тенковског биатлонa. То је рекорд свих времена за такмичење и импресиван подвиг за 64-тонски оклопну грдосију.

Рекордна брзина постигнута је на блатњавом терену, уместо на тркачкој стази с асфалтном подлогом. Ради поређења, максимална брзина главног америчког борбеног тенка, М1 "Абрамс", износи 72,4 km/h на путевима, мада постоје још брже машине - укључујући и најновији руски МБТ "Армата".

Руски тим је такође освојио пехар за прво место на тенковском биатлонском биатлону на полигону Алабино код Москве, чиме су уједно и завршене двонедељне Међународне војне игре. Белорусија је заузела друго место, а треће Казахстан.


Тенковски биатлон инспирисан је зимским биатлоном, који комбинује скијање и пуцање из пушке. Баш као и олимпијски спортисти, такође и тенкистима су потребне вештине у брзини и спретност приликом гађања циљева.

Тенк Т-72 постоји још од совјетске ере, а његова модификација Т-72Б3 представљена је 2011. као јефтинија алтернатива модернијем тенку Т-90А. Тенк који су Руси користили у трци опремљен је мотором од 1130 коњских снага који је упоредив са мотором болида Формуле 1, те има аутоматски мењач.

Извор:Восток/РТ