РТ: „Без брзоплетих одлука или војних потеза“: Иран позива Пакистан и Индију на смиреност око Кашмира

11-08-2019 11:26:15 | | фото: © Reuters Danish Ismail / RT/ vostok.rs |


Иран је позвао Пакистан и Индију да избегавају несмотрене и брзоплете потезе у спору око Кашмира који би могли прерасти у директну војну конфронтацију и бити погубни за цели регион.

"Војни приступи у овој регији додатно ће закомпликовати ситуацију", рекао је командант Оружаних снага Ирана генерал-мајор Мохамад Бакери свом пакистанском колеги Камар Џаведу Бајви током телефонског разговора. Командант је такође позвао стране да буду мирне и да избегавају доношење било каквих "брзоплетих одлука".

Напетости у Џамуу и Кашмиру су у порасту од понедељка, када је Њу Делхи укинуо уставну одредбу (члан 370) којом је територији омогућено да има своју заставу, Устав и аутономију над унутрашњом администрацијом.

Прелазак индијског Кашмира из државе у територију која је под контролом федерације помоћи ће у окончању деценијског тероризма и сепаратизма који је изазвао Пакистан, изјавио је индијски премијер Нарендра Моди раније ове седмице. Да би ојачала свој суверенитет и спречила потенцијалне терористичке акте и насиље, Индија је послала око 35.000 војника у регион.

Као одговор, Пакистан је ослабио своје дипломатске односе с Њу Делхијем и обуставио трговинску и железничку везу са својим суседом.

Кашмир, са претежно муслиманским становништвом, био је средишња тачка спорења између Индије и Пакистана откад су стекли независност од Британије 1947. године. У последњих 40 година вођена су три рата око хималајске регије, али нису се променили границе или контрола над територијом.

Извор:Восток/РТ