РТ: Индијска космичка агенција објавила прве фотографије Земље у лунарној мисији

05-08-2019 08:08:59 | | фото: © ISRO / RT/ vostok.rs |


Индијска космичка агенција (ИСРО) објавила је прве фотографије Земље, снимљене најмоћнијом ракетом до сада, док се спушта према Месецу.

Ракета"Чандрајан 2",дугачка 44 метра требало би да слети на месечеву површину до 7. септембра. Међутим агенција је објавила сет од пет запањујућих фотографија Земље, снимљених са удаљености од око 5.000 км, камером ЛИ4.


„Фотографије су кристално јасне, а космичка летелица је у потпуно нормалном стању. Изузетно сам задовољан досадашњом мисијом“, рекао је председник Индијске космичке агенције К Сиван. Фотографије такође сугеришу да ће се летелица понашати онако како се очекује током „15 застрашујућих тренутака када буде слетала на Месец“, додао је Сиван.


Други покушај лансирања "Чандрајан 2" у орбиту догодио се недељу дана након што је први покушај одбројавања заустављен мање од сат времена пре почетка мисије. У то време је примећена „техничка грешка“ у систему лансирања летелице.


Након што се спусти на површину Месеца, биће постављен мали ровер са соларним погоном, звани "Прагијан". Очекује се да ће
"Прагијан"прећи пола километра од места слетања, снимити терен те прикупити податке о месечевој површини како би их послао на Земљу.Лунарна мисија је почела 22. јула.

Извор:Восток/РТ