„Ако Кијев настави да блокира преговоре, Москва ће морати покренути питање признавање ДНР-а и ЛНР-а“

25-07-2019 09:29:14 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Након избора за Врховну Раду Украјине, украјинске власти не би требале напустити споразуме из Минска, јер ће у супротном Русија бити присиљена да покрене питање признавања Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР).

Владимир Жарикин, заменик директора Института за земље ЗНД-а, пише о томе у чланку за "Војно-индустријски курир".Он напомиње да, иако су нови људи дошли у украјински парламент, неће бити брзог напретка у односима између Кијева и Москве.

"Без обзира колико људи кажу да су у Скупштину Украјине дошли нови људи, треба разумети - идеје које признају су старе. Владимир Зеленски је фактички одбио да призна Минске споразуме у облику у којем су потписани", пише Жарикин.

Према његовим речима, нови састав Врховне раде неће чак добити ни добити потребан број гласова за измену закона о језику, што омета спровођење споразума из Минска.


Нови парламент ће бити образованији и васпитанији, али ће остати једнако радикалан као и претходни, иако мање искусан, сматра Жарикин. Због тога, рекао је он, професионализам новог састава Владе ће се такође смањити.


"Немам разлога да мислим да ће у украјинском парламенту бити више здравог разума. Стил ће се променити - они ће се мање борити и блокирати говорницу, а посланици ће се понашати у неким општеприхваћеним парламентарним традицијама, али ја не бих очекивао напредак", додаје Жарикин.


Стога, сматра он, Русија треба да настави свој пут према Украјини и да инсистира на директном дијалогу између Кијева и Доњецка и Луганска. Али ако Украјина настави да блокира ове преговоре, "тражећи немогуће модификације" Норманског формата и укључивањем у њега стране преко океана, Москва ће морати да покрене питање признавања самопроглашених република. Према Жарикину, Русија не може вечно да чека да се у Кијеву појави нормална власт.


Превремени парламентарни избори одржани су у Украјини 21. јула. Након обраде гласачких листића, странка „Председник народа“ председника Владимира Зеленског победила је са више од 43 посто гласова, те може рачунати на већину.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут