РТ: Још увек верујете Лондону да чува ваше злато? Пољска враћа своје полуге из Банке Енглеске

17-07-2019 09:33:03 | | фото: © Getty Images / Achmad Arphan / EyeEm / RT/ vostok.r |


Пољска враћа злато из прекоморских земаља, након што је у прошлој години удвостручила своје залихе. Централне банке у целом свету су се повећале своје залихе злата последњих година, одмичући се од америчког долара.

Национална банка Пољске (НБП) купила је 100 тона племенитог метала од почетка ове године, скоро четири пута више него што је додала својим резервама 2018. године.


Сада Варшава жели да донесе значајан део драгоценог метала кући, те да га врати из Банке Енглеске.
Национална банка Пољскежели да пренесе најмање 100 тона и ускладишти златне полуге у своје трезоре.

Пољска централна банка је навела да враћање злата долази због потребе да се диверсификује складиштење златних резерви како би се "ограничио геополитички ризик", што би, како се наводи, могло резултирати "губитком приступа или ограничења доступности средсатва која се држе у иностранству. ”

Последњих месеци Банка Енглеске је одбила да врати 14 тона злата Венецуели. Каракас је желео да врати део својих златних фондова како би се суочио са економском кризом у земљи, која је појачана америчким санкцијама.


Банка Енглеске годинама држи пријављених 80 тона аустралијског злата, а британски регулатор није дозволио Канбери да изврши одговарајућу ревизију својих залиха златних полуга.

Пољска није сама међу државама ЕУ у жељи да држи већи део својих златних фондова код куће. Прошле године Мађарска, која се, као и Пољска, свађа с Бриселом око политичких питања, објавила је одлуку о враћању златних резерви, објашњавајући тај корак из безбедносних разлога.

“Какви год да су мотиви, куповина и враћање злата Мађарске и Пољске дају јасне сигнале елитама ЕУ да, у области политике и монетарне политике, две земље још увек имају дозу независности и осећај националног суверенитета који недостаје. у многим другим земљама чланицама ЕУ”, навео је Ронан Манли, аналитичар за племените метале из "Булион стара" из Сингапура.

Куповина злата од стране централних банака утицала је на цену племенитог метала, односно, достигла је шестогодишњи максимум у јуну због глобалних неизвесности. Кина већ седам месеци узастопно пуни златне фондове, купивши 10.3 тоне у јуну, поред скоро 74 тоне које је купила у периоду од шест месеци од почетка године. У међувремену, Русија је такође повећала своје залихе полуга, додајући 78 тона злата својим благајнама у првих пет месеци ове године.

Стратегија куповине злата у земљама има за циљ да минимизира изложеност новчаној структури, како каже извршни директор "Јуро пацифик капитал"-а Питер Шиф.

"Дани у којима је долар резервна валута су одбројани и враћамо се на основу", рекао је за РТ.

"Злато је у прошлости било новац и оно ће опет бити новац у будућности, а централне банке које су довољно паметне да читају оно што пише на зидовима сада повећавају своје златне резерве."

Недавна куповина злата од стране Пољске повећала је залихе земље на 228,6 тона, што јој је омогућило да заузме 11. место међу највећим европским државама које држе злато и да "престигне све земље у региону", наводи Централна банка.

Међутим, земља је још увек испод других светских централних банака по удјелу поседа злата у укупним резервним средствима, иако је посљедњи прилив довео земљу ближе просеку од 10,5 посто.

Извор:Восток/РТ