Расте потражња Виагре на црном тржишту

14-02-2016 10:18:55 | | H.H./ mojenovosti.com |

Међународни криминал фалсификовања лијекова доживио је у посљедњих десетак година експанзију, због чега је Савјет Европе усвојило Медицриме конвенцију о борби против фалсиковања лијекова и медицинских производа.
Потписивањем конвенције и БиХ а се укључила у системску борбу против ове врсте криминала.
Сваке године на тржиште БиХ се илегалним путем увозе лажни лијекови.
То се прије свега односи на лијекове за потенцију попут Виагре и Камагре, за којим је велика потражња на црном тржишту.
Међу кривотвореним лијековима су најчешће и антибиотици, аналгетици, те лијекови против рака, маларије и холестерола.
Уска сарадња агенција у спречавању овог вида криминала је круцијална, пише Федерална.ба.
“Агенција за лијекове сваког дана, уколико дође до регистрације одређеног лијека, што значи да је том лијеку дозвољена продаја на нашем тржишту, ту информацију прослијеђује у нашу базу која је доступна свим царинским испоставама широм БиХ. Уколико се одређени лијек који се увози у нашу земљу не налази у самој бази, тада ми практично заустављамо увоз такве робе”, појашњава Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Свако кривотворење лијекова је покушај убиства јер чак и ако лијек садржи недјелотворне састојке, он може узроковати смрт јер пацијент мисли да узима добар лијек.
У Агенцији за лијекове БиХ истичу да је откривање кривотворених лијекова отежано због тога што Агенција не посједује потребну аналитичку опрему.
“Очекујемо набавку додатне опреме која ће нам осигурати испитивање неидентификованих, непознатих супстанци, које могу бити присутне у таквим врстама лијекова, кровотворених прије свега. Опрема јесте вриједна око милион марака, али ће осигурати испитивање ове врсте препарата који представљају ризик за нашу популацију”, истиче Алија Узуновић, помоћник директора Агенције за лијекове БиХ.
Босна и Херцеговина је почетком децембра потписала Медицриме конвенцију Савјета Европе о борби против кривотворења лијекова и медицинских производа, те је на овај начин исказала спремност да се на организован и системски начин, супротстави овом међународном криминалу.
Министарство цивилних послова БиХ још од 2011. године проводи темељне активности у вези са приступањем овој Конвенцији, те је државна радна група израдила, а Савјет министара БиХ у јуну 2015. године усвојило Оперативни план за приступање и ратификацију Медицриме конвенције.
Оперативним планом су дефиниране све активности које је неопходно предузети с циљем проведбе конвенције – наводе у Министарству.
Оперативним планом је предвиђена сарадња државних институција и агенција у откривању и спречавању трговине кривотворених лијекова као и набавка специјалне лабораторијске опреме с циљем правовремене детекције фалсикикованих лијекова.