РТ: Трамп увео Мексику царине од 5% на сву робу док не реши проблем илегалне миграције

31-05-2019 09:46:17 | | фото: © Reuters / Jose Luis Gonzalez / RT/ vostok.rs |


Цаина у висини од 5% за сву робу која долази из Мексика ступиће на снагу 10. јуна и постепено ће се повећавати до 25 посто док се не реши проблем илегалне имиграције, саопштио је амерички председник Доналд Трамп.


Позивајући се на Закон о међународним ванредном економском деловању, Трамп је саопштио да ће САД почети са пет одсто царина, али да ће наставити да их повећавају за још пет одсто сваког месеца, а кулминација ће бити царине у висини од 25 одсто почетком октобра.

"Царине ће трајно остати на нивоу од 25%, осим ако Мексико не заустави значајан прилив странаца који долазе преко његове територије."


Одлука о укидању царина ће бити "одређена нашом искључивом дискрецијом и проценом", додао је Трамп.


Чини се да је то била најава "велике лиге" на граници о којој је Трамп саопштио раније тог дана, пре него што је одржао говор на Ваздухопловвној акедемији у Колорадо Спрингсу. Говорећи с новинарима изван Беле куће, Трамп је најавио "врло драматичне" догађаје везано за границу с Мексиком.

„Не, не затварам границу. Радим нешто друго. То би била моја изјава, за сада, о граници“, рекао је он.
Након свог путовања у Колорадо Спрингс, Трамп је објавио видео снимак са америчке граничне патроле у којем је приказано преко 1.000 миграната који су ухапшени након илегалног преласка из Мексика, називајући га "највећом групом илегалних странаца икада".

„Мексико не може дозволити стотинама хиљада људи да се слију с његове у нашу земљу, кршећи суверену територију Сједињених Америчких Држава. Ако Мексико не предузме одлучне мере, то ће бити значајна цена“, наводи се у саопштењу Беле куће у којој се најављују царине.
Као одговор на америчку најаву, мексички пезо је пао у односу на амерички долар, а мексичка влада је саопштила да ће "енергично" одговорити на "катастрофалну" претњу. САД су увезле робу у вредности од 350 милијарди долара из Мексика 2018. године.

Трамп је поменуо могућност затварања границе прошлог месеца, а медији су помислили на спекулације о могућој новој политици о азилу, али се чини да је најава увођења царина изненађење.

У фебруару, након што су демократи блокирали све покушаје финансирања изградње граничног зида , Трамп се позвао на национална ванредна овлашћења за репрограмирање средстава из других владиних агенција. Ово је довело до тога да је Конгрес први пут у историји америчког председавања одобрио заједничку резолуцију која се противи његовој хитној декларацији, али није имала довољно подршке да заобиђе Трампов вето. Случај се сада провлачи кроз федералне судове.

Извор:Восток/РТ