Угрожен статус србског језика

23-04-2019 01:45:30 | | Илустратор: Јовица Коцић / Политика/ vostok.rs |

Непостојање државне језичке политике наноси озбиљну штету србским националним интересима, упозорава Одбор за стандардизацију србског језика


Kрајње је време да се у Србији утврди језичка политика као значајан елеменат укупне националне и државне политике, истакнуто је на 21. пленарној седници Одбора за стандардизацију србског језика, одржаној крајем марта у САНУ. Одбор је, речено је, на својим научним конференцијама елаборирао проблематику из домена утврђивања и спровођења језичке политике, која се, међутим, утврђује и спроводи искључиво у сарадњи струке и државе. Непостојање државне језичке политике наноси озбиљну штету србским националним интересима; данас је већ озбиљно угрожен статус србског језика, а и положај ћирилице је недозвољено лош, преноси Политика.

На седници је поднесен предлог Извештаја о раду Одбора за 2018. и предложен план рада за 2019. годину, а такође именовани су потпредседник и заменик секретара Одбора. Према речима Срете Танасића, председника Одбора, на седници је закључено да је потребно подржати и подстаћи рад комисија на изради започетих или планираних библиографија, што је наведено као значајан задатак у плану рада Одбора непосредно по његовом оснивању. Констатовано је да Одбор има добру сарадњу с Министарством културе и информисања Републике Србије и да се залаже за такву сарадњу и са другим министарствима и државним институцијама на пословима који се тичу србског језика.
Одбор за стандардизацију србског језика ће се поново обратити јавности и надлежним институцијама предлогом да се србски језик уведе на све факултете према програмима примереним профилу факултета ради учења србског стандардног језика и познавања важних чињеница из историје србског језика, што је део опште културе сваког факултетски образованог човека. Такве програме урадили би представници појединих факултета с представницима катедара за србски језик и Одбора за стандардизацију србског језика.
Одбор ће наставити борбу за идентификовање србског језика и писма у међународним библиотечким стандардима и залаже се за неодложно започињање решавања проблема везаних за израду корпуса србских ијекавских говора. Одбор такође подржава захтеве Срба изван Србије и Републике Српске да користе право на употребу свог језика и писма и да им се гарантују права која Република Србија обезбеђује националним мањинама у Србији.

Политика