Бања Лука: Изложба савремене словеначке фотографије

11-12-2015 11:58:59 | | / mojenovosti.com |

У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци отворена је изложба савремене словеначке фотографије "Маргине".

Кустос у музеју Лана Пилиповић рекла је Срни да ова изложба говори о стварности која се налази на маргинама, али која је веома значајна у нашим животима.

"Аутори ових фотографија, које имају документарне елементе, баве се стварима које нису примјетне на први поглед, биљежећи стварност онако како је они виде", рекла је Пилиповићева.

Пилиповићева је прецизирала да се аутори фотографија баве периферним просторима, феноменима, као и социјалним групацијама.

Она је навела да су на изложби представљене фотографије шест изабраних умјетника – Јака Бабника, Вање Бућана, Емине Ђукић, Петера Рауха, Матјажа Рушта и Роберта Марина.

"Аутор изложбе је кустос 'Фотон' галерије из Љубљане Миха Цолнер који је овом селекцијом умјетника и радова желио да представи групу савремених фотографа, који су својим радом присутни на умјетничкој и фотографској сцени посљедњих 10 година", навела је Пилиповићева.

Она је истакла да је циљ изложбе да се у сарадњи са Центром за савремену умјетност "Фотон", који је један од значајнијих институција у региону за ту област, публици на овим просторима приближи савремена фотографија.

Изложба "Маргине" биће отворена до 1. фебруара.