Москва и Пекинг оснивају заједничку новинску агенцију

02-12-2015 11:50:29 | | / mojenovosti.com |

Пекинг - Русија и Кина оснивају заједничку новинску агенцију која ће радити у обје земље, као и дебатни клуб привремено назван Амур дијалог.

- Оснивање заједничке новинске агенције предложено је на руско-кинеском форуму који се одржава у Пекингу. Такође, постоји иницијатива за успостављање експертског панела за стални дијалог земаља пацифичког региона - рекао је шеф Одбора за медије руске Државне думе Јуриј Шувалов.

Он је рекао да ће оба пројекта бити реализована 2016. године која је проглашена годином руских и кинеских медија. Он је оцијенио да су руски и кинески медији "у фази раста квалитета" и да ће нови заједнички пројекти допринијети узајамном повјерењу, адекватној процјени догађаја широм свијета и прецизном разумијевању ставова двије земље.

- То се односи на читав спектар питања међународне политике, економског развоја Евроазијског континента и спајања Евроазијске економске уније и економског региона 'Пут свиле' јер су та два пројекта развијена у двије земље, али раде у синергији - додао је Шувалов.