Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Бајка на пет река

Бајка на пет река

21-11-2015 06:52:06 | | / mojenovosti.com |

ОД Шипова, најлепшег малог места у РС, локална власт решила да направи еко туристичку зону. Уздахе маме лепоте Олићког и језера Ђол, кањона Сокочнице, Пливе

Шипово је бисер Крајине, у чијој околини је толико природних лепота да се с правом овај градић може назвати најлепшим малим местом у Републици Србској. Управо ову чињеницу искористиће локална власт да од Шипова у наредном периоду направи еко туристичку зону. То ће помоћи развоју овог малог града са 10.000 становника, који је никао из згаришта после офанзиве регуларне војске Хрватске 1995. године.

Начелник Шипова Милорад Ћирко, у разговору за „Новости“, каже да су се Шиповљани у пролеће 1996. вратили у попаљене домове, уништене и опљачкане фирме и да је све требало изнова изградити. У томе се у великој мери успело, а сада шансу за развој виде, пре свега, у туризму.

- Срећом, Бог нам је дао природне лепоте од којих застаје дах. Прелепа Плива, која извире на осам километара од Шипова, река Јањ са својим Јањским отоцима, речице Сокочница, Лубовица и Воларица, чине овај крај као из бајке - каже поносно начелник Ћирко.

А у лепоте Пливе и Јања могли смо се и сами уверити, јер смо пожелели исто као и многи други који су пре нас посетили околину Шипова, а то је, да се вратимо опет, и поново пробамо пастрмку из Пливе, припремљену на жару, или надалеко чувен јањски кајмак.

- Сада настојимо приоритетно да развијамо сеоски туризам. На подручју општине се већ сада може наћи мноштво домаћинстава које нуде јефтин, а угодан смештај у срцу природе. Имамо велике могућности и за ловни туризам, јер су Шипово и околина, планине Виторог, Чардак, Горица и Лисина, препуне дивљачи, а у госте нам често долазе ловци из Србије - каже Ћирко.



Пецање на Пливи врло често окупи љубитеље реке и риболова

Осим пет река на којима лежи Шипово, ту су и Олићко језеро и језеро Ђол, а туристи би свакако требало да посете и прелепи кањон Сокочнице, који је дугачак десет километара, у којем се налази и Соколачка пећина, свакодневно доступна посетиоцима.

Шипово туристима нуди активан одмор - планинарење, бициклизам, фото сафари, шетњу и активности на селу, а посебна атракција је прашума Јањ, површине 295 хектара, нетакнута природа. На Пливи и Јању је 2010. године одржано и европско првенство у флајфишингу (рибарењу на мушицу), а ове године на Пливи и светско првенство.

Поред природе, уз Шипово се неизоставно веже и гастрономски ужитак, а уз порцију од две пастрмке која у просеку кошта око седам КМ и коју обавезно треба пробати, туристима се нуди и јањски сир и кајмак, млада јагњетина и сви остали производи који су домаћи и који стижу са надморске висине од 1.000 до 1.500 метара.

Јањски отоци




Четири километра од извора реке Јање, налазе се Јањски отоци, најпознатије и најатрактивније излетиште у Шипову. Ово место је право чудо природе крашког света, које подсећа на низ ренесансних паркова, са бујним зеленилом, каскадама, потоцима и малим водопадима. У Јањским отоцима по повољним ценама можете изнајмити собе у сеоским домаћинствима и дужим боравком на овом чаробном месту приуштити себи луксуз упознавања и уживања у несвакидашњем месту.


Извори Пливе


Извори Пливе, а постоји их укупно три, представљају највећи извор питке воде у Европи. У близини врела налази се неколико старих воденица, где се Плива делом разлива у више брзака и слапова.


Извор: Вечерње Новости