Ускоро документарни филм ,,Руска помоћ Србији кроз историју“

02-01-2019 06:43:07 | | фото: srpskaistorija.com/ vostok.rs |


Коначно се клапна затворила напразник Материце, после скоро два месеца рад, завршен је документарни филма са темом ,,РУСКА ПОМОЋ СРБИЈИ КРОЗ ИСТОРИЈУ“.

Очекујемо да медији прикажу филм до 10. јануара 2019. год. када ће бити коначно завршен и објављен на сајту СРПСКА ИСТОРИЈА.

Ето и случајности, да се филм преко електронских медија у Србији прикаже баш пред долазак председника Руске Федерације Владимира Путина у Србију, наглашава Ђорђе Бојанић.

Овим филмом покушали смо да спојимо просвету (српске и руске ђаке,студенте), војску, цркву, град, невладине организације, руско-србски хуманитарни центар…

Овај филм покушаће да разбије лоше предрасуде и незнање о србско-руским односима и о питању које све чешће чујемо,,А КАДА СУ НАМ ТО РУСИ ПОМОГЛИ?“.

Рад на филму благословио је Епископ нишки г. Арсеније.

Филм је урађен у склопу међународног руско-србског просветног пројекта, потписаног измеђуОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша и руске школе бр.11 из града Шуја, Руска федерација.

ОШ ,,Бубањски хероји” је већ дужи низ година у међународној сарадњи са руским школама.

Овај филм има једанест фагмента. Режија, текст и камера,Ђорђе Бојанић, монтажа, анимација и сценографијађакон Дејан Јовановић.

Филм прате мноштво фотографија, видео записа, анимација, историјске карте. У филму осим делова који су приредилиученици ОШ ,,Бубањски хероји“(осми разред) и ученициосновне школе бр.11 (девети разред) из града Шуја (Руска федерација), чућемо и студента Богословије у БеоградуЛуку Миленковића.

Учесник филма је и комадант Копнене војскегенерал Милосав Симовић, а део филма је снимљен и уРуско-србском хуманитарном центру, где смо разговарали са кодиректором Вјачеславом Власенком.

Обратио се и председник србског огранка руског мото-клуба ,,Ноћни вукови”Саша Савић.

У филму говори и заменик градоначелника Нишадр Милош Банђур. Видећемо и обраћањедуховника оца Раше.

Филм је завршен на празник Материце, снимањем у манастиру СВЕТИ РОМАН, са духовником,оцем Влајком Грабежом.

Из Москве обратио се и Козак из Кисловодска , са Кавказа,Олег Фомченко Бровков, заменика атамана козачке општине „Светог Царевића Алексеја“ и дипломата. Козак Олег, је у пар наврата обиша Србију и снимио филм о Србији за русе.

На крају филма се обраћа и проф. историјеЂорђе Бојанић.

Надамо се да ће овај филм многима да разјасни догађаје који су испреплетани обостраном љубављу и помоћи кроз историју ова два братска народа.

Добро је да коначно имамо филм овог обима и ове садржине, који обухвата целокупну тему србско-руских односа и обостране братске помоћи. Филм је урађен без икаквих финансијских средстава, биће доступан свима који желе да га емитују без финансијске надокнаде, наглашава Ђорђе Бојанић.

СРПСКА ИСТОРИЈА

генерал Милосав Симовић

Вјачеслав Власенко
др Милош Банђур

духовник отац Раша

Лука Миленковић


Саша Савић
отац Влајко Грабеж и ђакон Дејан Јовановић
Козак Олег Бровков
Ученици ОШ ,,Бубањски хероји“, Ниш
Ђорђе Бојанић и ђакон Дејан Јовановић
Ђорђе Бојанић