Позоришна представа „На Дрини Ћуприја“ у Грчкој

18-12-2018 06:31:50 | | / vostok.rs |


У сриједу, 12.12.2018. године на Филозфском факултету у Атини одржана је позоришна монодрама „На Дрини ћуприја“ у извођењу познатог србског глумца Тихомира Станића. Овај риједак културни догађај остварен је у организацији Амбасаде Републике Српске и под покровитељством Одсјека за руски језик и књижевност и словенске студије за дијаспору и студенте који на поменутој катедри изучавају србски језик.

Позоришној представи, у знак сјећања на нашег јединог нобеловца, су присуствовали амбасадор Републике Србије Душан Спасојевић, амбасадорица Црне Горе Ана Вукадиновић , амбасадорица Словеније Анита Пипан те бројна дијаспора и студенти.



Амбасадор Бранко Докић, поздравио је присутне присјећајући се представе „Моја последња песма“ о пјеснику Јовану Дучићу којом је у фебруару отворен циклус културних позоришних догађаја за нашу дијаспору у Атини и Солуну. Говорећи о Андрићевом стваралаштву, амбасадор Докић је истакао да је ток Дрине за нашег славног писца метафора друштвених и историјских токова, изражена кроз његову чувену мисао: „Све су Дрине овог свијета криве; никада се оне неће моћи све ни потпуно исправити; никада не смијемо престати да их исправљамо“.

Окупљене је, такође, поздравила и замјеница шефа Одсјека проф. др Татјана Борисова, док је предавач србског језика на Одсјеку др Биљана Турањанин Николопулос, потом, у једном сажетом обраћању студентима, представила Андрићев најпознатији роман.
Чувени глумац, Тихомир Станић је затим публици представио своје ауторско позоришно дјело говорећи одломке из романа „На Дрини ћуприја“. За дијаспору у Атини, био је то ванредан културни догађај, те су глумачке бравуре Станића поздравили овацијама. Био је то разлог да глумац након представе публику почасти рецитацијом поезије србских пјесника. У сваком смислу био је то културни догађај за памћење и окупљени су пренијели своје жеље да Амбасада настави са оваквим културним радом.

У четвртак, 13. децембра 2018. иста позоришна представа изведена је и пред публиком у Солуну у организацији Амбасаде и Представништва Републике Српске у Солуну и под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Солуну. Биће то прилика и да се амбасадор Докић сусретне са дијаспором у Солуну која је тај сусрет сугерисала.