РТ: Научници имају нови план за борбу против глобалног загревања - затамњење Сунца

24-11-2018 09:30:06 | | фото: © Reuters / Rick Wilking / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Научници су дошли до новог и генијалног начина борбе против глобалног загeвања - употребити хемикалије да замраче Сунце. Да ли ћемо онда морати да све радимо у сенци, истраживачи немају јасан одговор.

С обзиром да се свет не може сложити са смањењем емисије CО2, зашто се не суочити са проблемом с друге стране, сумирају научници са Харварда и Јејла. Истраживачи су недавно објавили студију која наводи да би прскање великих количина сулфатних честица у доњу стратосферу Земље како буквално замаглило Сунце, те да би да се смањили ефекти глобалних климатских промена за пола, те да би можда било и јефтино.

Уз сво узбуђење око "хипотетичког" и "веома несигурног и амбициозног" плана, нема гаранција да то у ствари неће погоршати ствари на катастрофалан начин.Постоји велики недостатак информација о томе шта "затамњивање сунца" може учинити онима од нас који се ослањају основне животне ствари, узгајања хране или преко потребне топлоте.

Уместо тога, студија објављена у Истраживањима животне средине, говори о потенцијалним трошковима и потребној технологији за реализацију амбициозног, ако не и хубристичког, плана. Истраживачи расправљају о различитим потенцијалним начинима за постизање великог пројекта геоинжењеринга - авионима, балонима или чак испаљивајући хемикалије у ваздух помоћу великог оружја.